SAD pobjesnio na Tursku, državna agencija objavila njihove lokacije baza u Siriji

Sjedinjene Američke Države pobjesnile su na Tursku, svoju saveznicu iz NATO-a, jer je njena državna novinska agencija Anadolu Agency (AA) objavila lokacije američkih vojnih baza na sjeveru Sirije iz kojih koalicijske snage, predvođene SAD-om, vode operacije protiv tzv. Islamske države.

Novinska agencija AFP navela je kako je Pentagon, američko Ministarstvo obrane, iako nije potvrdilo točnost objavljenih informacija, upozorilo da se takvom objavom ugrožavaju ljudskih životi, piše Jutarnji list.

To su teroristi

AA je objavila izvještaj i infografiku “o jačanju američke prisutnosti” na područjima Sirije koja su pod kontrolom kurdskih snaga, a za koje Ankara tvrdi da su povezane s terorističkom organizacijom Kurdska radnička partija (PKK), u ponedjeljak, na turskom jeziku, a zatim u utorak i na engleskom. U tom su članku navedene – uz napomenu da su “vojne ispostave obično skrivene zbog sigurnosti pa ih je teško detektirati” – lokacije dviju američkih zračnih baza te još osam vojnih ispostava na sjeveru Sirije zajedno s brojem pripadnika sigurnosnih snaga, što američkih što francuskih, u slučaju nekih od njih. Primjerice, AA precizira kako se u sirijskom gradu Ain Isa u pokrajini Sjeverna Raka nalazi oko 200 američkih vojnika i 75 francuskih specijalaca.

Izlaganje riziku

“Iako ne možemo neovisno provjeriti izvore tog članka, jako bi nas zabrinulo ako bi objavom osjetljivih informacija dužnosnici iz NATO-ove saveznice namjerno ugrožavali naše snage. Objava osjetljivih vojnih informacija izlaže koalicijske snage nepotrebnom riziku i može naštetiti aktualnim operacijama koje se vode protiv IS-a. Tu smo zabrinutost izrazili i turskoj vladi”, naveo je u priopćenju bojnik Adrian Rankine-Galloway, glasnogovornik Pentagona.

AA u članku navodi da dvije zračne baze i osam ispostava služe za davanje podrške Kurdskoj demokratskoj stranci (PYD) i njezinu oružanom krilu Jedinice kurdske narodne obrane (YPG). Ankara smatra PYD i YPG saveznicima Kurdske radničke partije (PKK) koju vodi kao terorističku organizaciju i u čijim je pobunjeničkim akcijama na teritoriju Turske od 1984. ubijeno više od 40.000 ljudi. Osim Turske, PKK kao terorističku organizaciju vode i SAD i Europska unija. Mediji prenose kako je SAD, pokušavajući izbjeći da se koaliciju povezuje s tom skupinom, uspostavio Sirijske demokratske snage (SDF) koje se većinom sastoje od arapskih boraca. No, vodeću riječ u SDF-u navodno imaju zapovjednici iz YPG-a, dok AA piše da više od dvije trećine SDF-a čine pripadnici PKK i PYD-a.

Kamo ide oružje

SAD i Turska oko toga se već dugo spore. Ankara Washingtonu, osim toga što se on oslanja u borbi protiv IS-a na YPG, zamjera i to da mu šalje oružje te tvrdi da ono završava u rukama PKK, ali to SAD negira. – Želimo vjerovati da će naši saveznici biti na istoj strani kao i mi, a ne s teroristima – rekao je svojedobno turski predsjednik Recep Erdoğan kad je američki predsjednik Donald Trump donio odluku o naoružavaju sirijskih Kurda.

Objava izvještaja o bazama samo je opipljiv dokaz frustracija koje tinjaju na relaciji Turska – SAD, odnosno Turska – NATO. Turska je nedavno rekla da je spremna kupiti obrambeni sustav od Rusije, a u sporu je i s Njemačkom. Njemačke su vlasti upravo u tijeku povlačenja iz Incirlika, najvažnije NATO-ove baze u Turskoj, jer vlasti u Ankari nisu dopustile njemačkim zakonodavcima da posjete vojnike koji su tamo stacionirani (među ostalim, jer su njemačke vlasti priznale genocid nad Armencima, koji Turska negira, te dale azil turskim generalima iz NATO-a koje je Ankara optužila da su sudjelovali u pokušaju puča 15. srpnja 2016.).

Aaron Stein iz washingtonskog Atlantic Councila smatra da je AA dobila podatke od turskih vlasti koje su se željele osvetiti.

– SAD jako ozbiljno shvaća zaštitu svojih snaga. Turske vlasti to znaju i ipak su odlučile objaviti lokacije baza u Siriji – rekao je Stein za Bloomberg.

Terenski rad

No, Levant Tok, novinar koji stoji iza priče o bazama, tvrdi da mu nitko nije dao podatke. Članak je nastao na temelju terenskog rada sirijskih reportera AA-e i informacija o bazama koje su na društvenim mrežama objavljivali kurdski borci. – SAD je o tome trebao razmišljati prije nego što je počeo surađivati s terorističkom organizacijom – poručio je Tok.

U geopolitičkom smislu, gradnja vojnih baza često ukazuje na dugoročne planove u zamršenim sukobima kao što je sirijski. Izrael je ovih dana poručio da neće tolerirati trajne iranske ispostave u Siriji, dok je Rusija potpisala ugovor kojim je osigurala baze, i to na nekoliko desetljeća. Turska pak, pogotovo s obzirom na prijateljstvo SAD-a i Kurda, strepi od “legalizacije” kurdskih enklava na sjeveru zemlje i javno upozorava da neće dopustiti “uspostavu terorističke države na svojim granicama”.

Facebook Komentari