Premijer Andrej Plenković impresioniran MORH-ovim kanaderima i pilotima

Premijer Andrej Plenković po vlastitom javnom priznanju u petak je ostao impresioniran, a uspjeli su ovaj put takav dojam na šefa Vlade ostaviti piloti Hrvatske vojske. K tome, premijer je bio i u kanaderu.

Plenković je obišao vojarnu u Sinju u kojoj će biti smješteno 250 pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade te je potom u Zemuniku Donjem posjetio 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” koja u svom sastavu ima četiri eskadrile, Eskadrilu aviona, Eskadrilu helikoptera, Protupožarnu eskadrilu i Eskadrilu transportnih helikoptera dislociranu u Divuljama, a u postrojbi djeluje i akrobatska grupa “Krila Oluje”.

“Čast mi je biti ovdje s Krstičevićem i ostalim predstavnicima, ovdje gdje je matična baza naše protupožarne eskadrile. Želio bih još jednom zahvaliti svim pilotima i tehničarima koji su u proteklim mjesecima stalno pridonosili gašenju požara u priobalju i njihova je požrtvovnost vidljiva svakog dana. Tu su brojni sati leta – koliko sam danas vidio – 36 dana su proveli od početka ove godine u zrakoplovima i to odražavadomoljublje hrvatskog vojnika i pilota i na tome im zahvaljujem, pogotovo kod ovih velikih požara”, istaknuo je Plenković, koji je bio i u kanaderu što je ostavilo dojam na njega.

“Kada vremenski uvjeti dopuštaju, zrakoplovi lete, vojska pomaže svim segmentima civilnih institucija i ta se sinergija očituje svakodnevno. Zahvaljujem i na međunarodnom angažmanu, kao što znate jučer smo donijeli odluku o pomoći Crnoj Gori, a kao što znate i proteklih mjeseci bili su u operaciji u Izraelu gdje su pokazali najviši nivo profesionalizma. Zahvaljujem svim pilotima, i onima airtractora i došli smo prije svega iskazati poštovanje hrvatskim pilotima i zrakoplovstvu za sve što rade”, opetovao je premijer.

“Što se tiče uvjeta i kvalitete života i rada te rešpekta, mislim da je ministar Krstičević već u ovih prvih skoro godinu dana Vlade pokazao da mu je to jedna od temeljnih zadaća i upravo na tom tragu sa svojim suradnicima i Glavnim stožerom traži rješenja kako da unaprijede kvalitetu života”, ustvrdio je predsjednik Vlade.

Naglasio je pritom da “nije ovo političko ili personalno gašenje požara, ovo je jedan razgovor s ljudima koji svaki dan požrtvovno rade i znak poštovanja prema njihovu poslu. Damir i ja smo neovisno o ovom požaru planirali biti u Zemuniku, ovo je samo koincidiralo, a što se tiče prava pilota – mi smo povećali proračun i znate da bismo trebali ići prema dva posto izdvajanja za obranu vezano uz NATO i kad dođemo u fazu planiranja proračuna vodit ćemo i o tome računa”.

Plenković je priznao da je sve to impresivno i da ima velik respekt prema ljudima koji ovo rade te je odgovarajući na novinarska pitanja kazao: “Hrvatska ima pet knadera i šest Air Tractora, prema onome kako sam brifiran, ima dovoljnu sposobnost s obzirom na intenzitet u kojem mora sudjelovati, a što se tiče hrvatskog zrakoplovstva postigli smo suglasje da trebamo dugoročno to riješiti i ono što smo napravili plod je temeljite analize naših kolega u zrakoplovstvu, a znat ćemo malo više kad dobijemo odgovore i cijeli projekt u sljedećih 25 do 30 godina bi trebao riješiti naše zrakoplovstvo”.

“Ne vidim zašto jedna zemlja koja je članica NATO-a koja ima svoje zrakoplovstvo donosila odluku koja bi bila suprotna nastavku te sposobnosti i mi smo o tome raspravljali i ljudi koji se time bave dali su svoje mišljenje, a moje je čvrsto uvjerenje da o ovoj temi vlada široki konsenzus na političkoj sceni”, smatra premijer.

“Što se tiče odluka, one će biti donesene u transparentnoj i odgovornoj proceduri i da to bude financijski održivo. Imamo cijeli plan fiskalne konsolidacije i nastojimo pokazati racionalnost u svim segmentima i zbog toga nabavka zrakoplova se mora dogoditi u jednom trenutku, odgađa se već desetljećima. Mi smo u poziciji da to želimo realizirati i možda bi prvi zrakoplovi mogli biti u Hrvatskoj u vrijeme kada ćemo predsjedati 2020. Europskom unijom i obilježavati obljetnicu Bljeska i Oluje”, poručio je Plenković, prenosi N1.

Share This Article