Najmanje 38 terorista ubijeno je u Egiptu, deset ih je uhićeno, ubijen policajac, dosta ljudi ranjeno

Najmanje 39 osoba poginulo je u napadima koji su izvedeni na području El-Feyyuma na jugu Kaira i Sjevernog Sinaja, na sjeveroistoku Egipta.

Policijski izvori navode da su neidentificirane naoružane osobe izvele napad na kontrolnu točku na području El-Mesaida i da su tom prilikom ubijena četiri napadača, a ranjeno sedam vojnika.

Avioni egipatske vojske izveli su napad na području El-Metnija na jugu Arisha gdje se okupljaju teroristi. Ubijena su 34 terorista, a deset je uhvaćeno. Uništeno je i skladište s ekspolozivom i auto-bombom.

Još jedan napad dogodio se u Feyyumu kada su napadači na motorima otvorili vatru na policijsko vozilo i ubili jednog policajca, a ranili tri vojnika.

Još nema izjava od službenih institucija u vezi s ovim napadima.

Sjeverni Sinaj je posljednjih mjeseci poprište čestih napada militanata u kojima je poginulo na desetke vojnika.

Riječ je o egipatskoj regiji koja je već četiri godine poprište duboke političke i sigurnosne krize. Sukobi lokalne militantne grupe i egipatskih oružanih snaga intenzivirani su od ljeta 2013. godine kada je državnim udarom s vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi.

Egipatske snage od tada provode opsežne operacije protiv naoružanih militanata sinajske terorističke grupe Welayat Sinai koja je navodno povezana s teroristima ISIS-a, javlja AA.

Share This Article