Jakovčić: I Plenković razmišlja da bi arbitraža mogla biti dobra osnova za konačni dogovor Slovenije i Hrvatske

Prije dva dana istekao je rok za osporavanje delegiranog akta Europske komisije glede primjene imena teran u hrvatskom dijelu Istre. Vinari su tu pobjedu proslavili i u Bruxellesu, rekao je Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u parlamentu EU-a, gost Studija 4 iz pulskog studija.

“Delegirani akt je europski zakon i pobijedili smo u ovom visokom ratu. Mnogo je boca terana podijeljeno, knjiga i obavljeno stotinjak razgovora, a sve kako bi u Bruxellesu znali da imamo teran”, rekao je Jakovčić.

Ovaj zakon sad stupa na snagu, što znači da naši vinari mogu početi koristiti naziv – hrvatska Istra Teran na etiketama vina.

“Slovenija će možda uložiti i žalbu protiv Europske komisije, ali će izgubiti. Idemo razgovarati da teran postane vino prijateljstva Hrvatske, Italije i Slovenije, jer se proizvodi u sve tri zemlje, a ne vino razdora”, rekao je Jakovčić.

Kranjska kobasica

I kod slučaja kranjske kobasice, u kojem je Slovenija bila u sporu s Austrijom, trebalo bi se dogovoriti o zajedničkoj zaštiti proizvoda, isto kako je to učinjeno s pršutom, jer su takve stvari zajednička baština.

“Riječ je o prekograničnoj zaštiti i imamo razloga biti uvjereni da ona ima smisla.

Vinari iz sve tri države najzainteresiraniji su za ovu opciju, kaže Jakovčić, jer se terana proizvodi vrlo malo u sve tri države, ni tisuću hektara u 3 zemlje, i to je posao vrijedan 25 milijuna eura.

Zastupnici u Bruxellesu

Odličnu suradnju po pitanju terana Jakovčić je istaknuo s Ružom Tomašić, koja je, kaže, svoju stranku stavila na sto posto i glasovala za naš prijedlog, Davor Škrlec iz Zelenih je sto posto uz nas.

“Kada je u pitanju baština, tada nema podjele na krajnju desnicu i krajnju ljevicu i svi podržavaju argumente.

Odluka arbitraže

Jedinstveni smo u tome da Hrvatska zaštiti do kraja svoje interese i svih 11 naših zastupnika u Europskom parlamentu misli isto.

No jednako tako, kaže Jakovčić, ne bi trebalo ignorirati da taj dokument ne postoji.

“I premijer razmišlja da bi taj dokument mogao biti dobra osnova za konačni dogovor Slovenije i Hrvatske nekad u budućnosti”.

Dogodi li se ikada da se primijeni odluka, svakako EU treba isplatiti odštetu ribarima iz Istre i jedan dio njih sigurno bi na to pristao, rekao je Jakovčić.
Jedan dio bi pristao na odštetu u slučaju da odluka o arbitraži stupi na snagu.

Facebook Komentari