SDP-ovac Zlatko Komadina zna koji je problem s gašenjem požara: Dvostruka linija zapovijedanja

SDP-ovac Zlatko Komadina mišljenja je da se u kriznim situacijama kod požara ne reagira dobro jer na državnoj razini postoji dvostruka linija zapovijedanja.

“To su bili teški požari, hvala svima. Ali, ono što iz prakse mogu znati – imam dojam da je na državnoj razini dvostruka linija zapovijedanja između sustava vatrogastva i DUZS-a, mislim da u tom grmu leži zec”, komentirao je Komadina.

Upitan oko dvostruke linije zapovijedanja, odnosno što bi se trebalo mijenjati da se to ubuduće izbjegne te bi li bilo bolje da se vatrogastvo vrati u sustav MUP-a kako je to nekada bilo, odgovorio je:

“Ne treba ga vraćati u sustav MUP-a, ali se sustav zapovijedanja mora definirati aktima, kada i tko izdaje zapovjedi i kako se širi razina ugroze tako se širi razina zapovijedanja, i točno se mora znati u svakom trenutku tko što preuzima. Nisam siguran da je to razriješeno.”

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel se ne slaže s konstatacijom da lokalna samouprava ne izdvaja dovoljno novca za vatrogastvo. Mišljenja je da je zadnjih godina po tom pitanju napravljen iskorak te da se izdvaja više.

To što manji gradovi i općine ne mogu izdvojiti pet posto proračuna je kaže “drugi dio pitanja koje na neki način u suštinu dovodi da li nam treba 550 jedinica lokalne uprave i samouprave.”

Obersnel nije želio komentirati razmimoilaženja premijera i predsjednice oko angažmana vojske na požarištima, niti neopozivu ostavku koju je jučer podnio ministar Krstičević.

“Ostavio bih da se time zabavljaju predsjednica države predsjednik Vlade.

Facebook Komentari