Ministrica Divjak odbila riješiti supermegaturbo težak zadatak kojeg pola učenika nije znalo

Puno prašine podiglo se oko jednog zadatka kojeg su maturanti morali riješiti na državnoj maturi. No, problem nije bio sam zadatak nego činjenica da ga nije uspjelo riješiti 12 tisuća maturanata što je polovica svih koji su pristupili rješavanju testa niže razine matematike.

No, ako je vjerovati ministrici obrazovanja Blaženki Divjak ona na maturi s tim zadatkom ne bi imala problema.

Novinari su je suočili sa zadatkom koji je stvorio probleme brojnim učenicima te su je zamolili da ga riješi što je ona odbila, ali ga nije propustila iskomentirati.

”Sigurno ga znam riješiti jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspjehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Također treba pomoći i tzv. sredini koju zapostavljamo – jer sredina ne postoji. Postoje samo neiskorišteni potencijali koje učenici imaju i koje u sustavu možemo prepoznati”, kazala je Divjak bez da je zadatak pokušala riješiti.

Preostaje nam samo da joj vjerujemo kad kaže da ga zna riješiti, piše N1.

Ako želite testirati svoje znanje evo zadatka i ponuđenih odgovora:

Potrošnja automobila je 7 litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može prijeći 11 kilometara. Ako su oba vozila 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

Ponuđeni odgovori:

A. 9,41 litra

B. 14,79 litara

C. 16,25 litara

D. 18 litara

Facebook Komentari