Mediji analiziraju što se zapravo skriva iza otvorenog sukoba na relaciji Banski dvori – Pantovčak

Požari koji su poharali splitsko područje izazvali su i potres u Vladi jer je potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević zbog prozivki predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska mogla i ranije izaći na teren jučer podnio ostavku koju, pak, premijer Andrej Plenković nije prihvatio.

Ministar je rekao da je ostavka samostalno donesena odluka i da se o tome nije konzultirao s predsjednicom ni s premijerom.

Predsjednica je, čuvši vijest o Krstičevićevoj ostavci, rekla da je iznenađena te da je ostavka apsolutno neprihvatljiva, a da se njezina izjava da je vojska trebala izaći ranije nije ticala njega. “On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo”, kazala je predsjednica, pozvavši kasnije iz Žrnovnice Krstičevića da povuče ostavku.

Ostavku nije prihvatio ni premijer Plenković. “Kao predsjednik Vlade ne prihvaćam najavljenu ostavku”, poručio je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u Banskim dvorima. Premijer je otkrio da se nije čuo s predsjednicom, da je vijest o ostavci čuo u avionu kad je sletio iz Splita u Zagreb te da mu nije poznato na temelju kojih je činjenica predsjednica donijela zaključak. “Ne znam odakle njoj takva informacija, to morate nju pitati. Nitko u stožeru nije spomenuo da se kasnilo”, rekao je te potvrdio da je predsjednica čekala službeni Vladin avion da je preveze iz Austrije u Split. S Krstičevićem se, rekao je premijer, čuo kratko i rekao mu da se smiri, da ne prihvaća njegovu ostavku jer izuzetno cijeni njegov rad.

Trzavice u odnosu premijera i predsjednice komentirali su i članovi HDZ-a. “Predsjednica se istrčala s izjavom oko vojske”, smatra dio HDZ-ovaca. U stranci su mnogi, doznaje Jutarnji list, ljuti na predsjednicu, iako ističu kako ona tom izjavom vjerojatno i nije išla protiv Krstičevića. “Mislim da je kritika išla na Dragu Lozančića te na cijeli sustav koji ne funkcionira”, izjavio je jedan istaknuti član HDZ-a te dodao kako krivnja sigurno nije na Krstičeviću.

“On je dobro postupao, a njegova reakcija s ostavkom mi je razumljiva. On je takav, emotivan. Uvrijedio se i ponudio ostavku. I prije je imao takvih situacija, sjećam se kad je napao Karamarka jer ga nije imenovao ministrom. Bilo mu je jako stalo do te pozicije i nikad to Karamarku nije oprostio”, ispričao je sugovornik iz HDZ-a.

Drugi kaže kako smatra da se kritika Grabar-Kitarović dijelom odnosila i na samog premijera. “Nije tajna da odnosi na relaciji Pantovčak – Banski dvori nisu idealni. Tu je u pitanju njihov sukob oko vanjske politike. Dok Plenković provodi politiku EU, predsjednica osluškuje poteze SAD-a. Da suradnja nije na velikoj razini, vidjelo se posebno kod izbora i imenovanja veleposlanika. To usuglašavanje je jako dugo trajalo”, rekao je izvor iz stranke, dodajući kako smatra da će ovi posljednji događaji produbiti sukob među njima.

Facebook Komentari