General Pavao Miljavac objasnio lanac zapovijedanja i tko je odgovoran u slučaju požara oko Splita

General Pavao Miljavac, predsjednik Generalskog zbora, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao zapovjedni lanac u vojsci, kad su u pitanju intervencije poput gašenja požara.

Miljavac je zapovjedni lanac izdvojio u dva dijela, upotrebu vojske u miru i ratna situacija. Linija zapovijedanja ide od vrhovnoga zapovjednika, načelnika stožera, zapovjednika zbornih područja i operativne postrojbe, objasnio je Miljavac.

“Ovdje je specifična situacija, ministar obrane izvijesti predsjendicu i premijera da će izvući određene snage, što je i učinio. Nemoguće je da pošalje snage bez da onaj tko je glavni i odgovorni, a to je Stožer za zaštitu od požara, to i ne traži. Pozivaju se i zračne snage i vojne, kopnene snage u koordinaciji, tako da onaj stožer koji je glavni i odgovorni, ako i leži neka odgovornost, onda je na njemu”, rekao je Miljavac.

“Vojska se definitivno ne može upotrijebiti za ovakvu vrstu požara, jer vojska nije opremljena za takvu vrstu suzbijanja. Mi smo uvijek vojsku i prije upotrebljavali, pa su s brentačama eventualno sanirali požarište, polijevali panjeve, ako se pojavila manja vatra itd. I mogu se upotrijebiti za evakuaciju stanovništva. Direktno u požarište se nisu nikad slali. Drugo su zračne snage, one direktno napadaju požar, ako su uvjeti takvi da mogu. Kad je jak vjetar i noć ne mogu djelovati. Mislim da je to bio glavni problem. Pitanje je o kakvom se propustu radilo”, rekao je Miljavac.

Upitan kako tumači ostavku ministra obrane, Damira Krstičevića, Miljavac je rekao da je on iza generala uvijek stajao. “On je bio dva dana dolje, bio u dimu i s ljudima, mislim da je bio isforsiran, a predsjednica je vjerojatno dobila od nekoga sa strane podatke o razmjeru i katastrofi tog požara, možda je netko pripomenuo da vojska nije bila poslana i predsjednica je vjerojatno temeljem toga rekla da je vojska trebala biti prije poslana. Vidi se to i po njezinim izjavama kasnije, kad je pohvalila rad ministra obrane. Mislim da je sve to skupa bilo ishitreno i s jedne i druge strane. To nije bio razlog da ministar da ostavku, jer je odradio profesionalno, a predsjednica ga nije apostrofirala kao nekoga tko je odgovoran. Po meni to nije bio nikakav promašaj, požar je bio takav da ga je bilo nemoguće kontrolirati zbog jakog vjetra”, rekao je Miljavac.

Facebook Komentari