Atraktivan požar i 4 % Vlade: Pred očima mi je slika ministra obrane koji vuče vatrogasno crijevo

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Prvo, u zadnjih 27 godina u RH bjesnilo je na stotine požara, a u samo 2 ili možda 22 su utvrđeni počinitelji, a nasuprot tome, neki dan je iskusni vatrogasac rekao da 95% požara ima ljudski uzrok (MUP tvrdi oko 80%) što je ironično. Puno je pitanja; o neučinkovitosti profesionalaca na čiji posao spada otkrivanje uzroka; zatim o eskapizmu „iskrenja dalekovoda“ koji se ponavlja kao vjerojatan učinak u posljednja 2-3 požara (HEP demantirao tu mogućnost) itd.

Drugo i vezano uz uzrok je nedavni veliki i kako je rekao Predsjednik Vlade RH „atraktivan“ požar oko Splita (što je zasigurno neprivlačna uporaba te riječi). Navodno je buknulo 14 požara skoro istovremeno na udaljenim lokacijama ali ko za vraga baš u predivnoj elipsi oko Splita. Nije na autoru nagađati vjerojatnost iskrenja dalekovoda na 14 mjesta istovremeno, a još manje radi li se zaista o njih 14, jer informacije već i o samom broju variraju od 12 do 20. Ne znati koliko je čega u određenom trenutku onemogućuje primjerice slanje ljudi na požarišta.

Treće i vezano uz same požare, vjerojatna je nekoordiniranost službi. Samo jedan očit primjer je 6 sati koliko je trebalo da vojska i vatrogastvo uspostave kontakt. Vjerojatno bi golub pismonoša preletjevši sam požar prije dostavio poruku. Takvih primjera ima dovoljno da se cijelo postupanje nazove nekoordiniranim, a ona je presudna u velikim i brzim djelovanjima. To da je akcija bila velika jer su i požari bili veliki rijetka je činjenica jer su bili vidljivi i iz Zemljine orbite.

Četvrto i vezano uz upravljanje akcijom od strane političara, pri čemu ne treba ubrajati samo de facto političare, nego i sve koji su postavljeni politički, a takvih je u RH po definiciji otprilike koliko i požara koji imaju ljudski uzrok, tj. 95%, postupalo se nemušto. Moja pokojna baka, po zanimanju viša medicinska sestra, koja je po naravi stvari bila u stotinama kriznih situacija za njih bi znala govoriti kako je potrebno dobro promisliti, govoriti kratko, jasno, staloženo i odrješito i zatim djelovati bez oklijevanja, brzo i pouzdano. Sve ostalo je pogrešno. Je li toga bilo?

Peto i vezano uz izjave političara napose je nekoordinirano. Samo jedan očit slučaj je nekoordiniranost Predsjednice RH, Predsjednika Vlade RH i operativno nadležnih profesionalaca na terenu, a primjer je onaj ministra obrane. Izjave poput „Vojska je mogla stići i prije.“ se ne daju dok akcija traje, a još manje se na njih odgovara na način da se kaže „Nismo se čuli.“. Ministar obrane tako u prvi mah, kako se čini osupnut postupanjem ostalih u kriznim situacijama „podnosi neopozivu ostavku“ koja se u medijima brže-bolje pretvara u „ponudio je ostavku“ na što Predsjednik Vlade RH kaže da ju „ne prihvaća“. Je li to koordinirano?

Šesto i posljednje, politička retorika krizne situacije bez daljnjeg je bila medijski prepuštena privatnim medijima i društvenim mrežama što je sukladno samoorganiziranju građana u nedostatku koordiniranosti službi. Nesposobnost javnih medija da od postojećih programa jedan pretvore u ad hoc program za krizno stanje koji bi informirao i umirivao građane, ali im i davao savjete šokantna je. Ironija je da je tijekom konferencije za medije dok je Predsjednik Vlade RH izgovarao riječi o tome kako je akcija bila pravovremena i koordinirana došlo do opetovanog prekida televizijskog signala. I tako smo dospjeli na vrh sante leda.

Na vrhu sante su svi profesionalci, dobrovoljci i civili koji su pa makar i jednim polijevanjem jedne kante vode ili čupanjem jednog žbuna pridonijeli zaustavljanju požara, lokalizaciji i njegovom gašenju. Na vrhu tog vrha su piloti „Kanadera“ bez čije intervencije teško da bi sve ljudstvo na terenu moglo lokalizirati požare takve fronte i dubine (koje se broje u kilometrima). Treba se zahvaliti i prirodi koja je očito imala milosti.

Pred očima mi je slika ministra obrane koji vuče vatrogasno crijevo i gasi požar kao i svaki drugi profesionalac „koji samo radi svoj posao“ što je ponovno ironično oko 4% Vlade RH koja ima 27 članova od kojih je samo 1 našao za shodno pravovremeno se pojaviti na terenu i uz koordiniranje cijelog vojnog dijela naći vremena učiniti i nešto konkretno što pak 96% članova vlade nije našlo za shodno. Nitko im ne bi zamjerio da su se anonimno i pravovremeno uključili u borbu s požarima i zabranili medijsko izvješćivanje o tome sve dok su u službi, umjesto da su davali izjave i pojavljivali se „dan poslije“. To recimo ne bi bila ironija.

Facebook Komentari