Kotromanović: Sustav domovinske sigurnosti je pao na prvom koraku

– Sustav domovinske sigurnosti je pao na prvom koraku – kazao je za N1 bivši ministar obrane, Ante Kotromanović.

“Naravno da Hrvatska ima problema s požarima i dok sam ja bio ministar su bili veliki požari, ali drugačija je bila hijerarhija. Tu je glavnu riječ vodila Državna služba za zaštitu i spašavanje, a Ministarstvo obrane je bilo samo servis. Sad je to promijenjeno u Zakonu o domovinskoj sigurnosti”, rekao je Kotromanović.

Upitan za hijerarhiju odgovornosti i zapovijedanja prema postojećem Zakonu o domovinskoj sigurnosti, Kotromanović je istaknuo da je predsjednica Republike vrhovna zapovjednica Oružanih snaga.

“Ona je isključena po zakonu o obrani kad se dođe do ovakvih izvanrednih situacija u zemlji. Tu Ministarstvo obrane i ministar obrane ima mogućnost brzog djelovanja i slanja na teren. Državna služba za zaštitu i spašavanje je na neki način uvelo koordinativno tijelo koje bi trebalo brže rješavati ovakve situacije. Očito je bilo problema u koordinaciji. Čuo sam što je predsjednica rekla, vidjelo se da ljudi čekaju i očito je nešto štekalo na terenu”, rekao je Kotromanović, komentirajući predsjedničinu izjavu da je vojska ranije trebala izaći na teren.

Facebook Komentari