Ne volite kupovne kreme za sunčanje? Evo par recepata kako ih napraviti kod kuće

Želite se zaštititi od sunca, ali pomalo se plašite svih onih kemikalija u proizvodima za sunčanje? Ovo ljeto pokušajte sami napraviti svoj losion, kremu ili ulje za zaštitu od sunca. U vlastitoj kuhinji i isključivo s prirodnim sastojcima po vlastitom odabiru.

Poznato je kakav rizik od melanoma nosi izlaganje suncu bez zaštite, no poznato je i da su preparati za zaštitu od sunca, iako možda učinkoviti, krcati kemikalijama koje mogu biti štetne. Prema podacima neovisne radne skupine Environmental Working Group (EWG) neke od tih kemikalija (poput oksibenzona, kojeg ima u gotovo 80 posto preparata za zaštitu od sunca) remete hormonsku ravnotežu te izazivaju alergije, dok neke druge (poput retinola ili retinil palmitata) mogu ubrzati razvoj raka kože. To ne znači da je ipak zdravije ne štititi se od sunca, nego samo treba biti vrlo pažljiv u izboru proizvoda ili se pak odlučiti za kućnu radinost te napraviti vlastiti, siguran i neškodljiv proizvod za sunčanje. Odlučite li se za to, evo nekoliko savjeta, piše zivim.hr.

Poželjni sastojci

Postoji cijeli niz ulja, maslaca i ostalih prirodnih sastojaka koji pružaju sigurnu zaštitu od sunca i koji se mogu koristiti u izradi domaćeg preparata sa zaštitnim faktorom.

Većina tih sastojaka sama po sebi zapravo nudi prilično nizak i uglavnom nedovoljan stupanj zaštite, no ako ih kombinirate, možete dobiti učinkovitu i netoksičnu zaštitu za sebe i svoju obitelj.

Shea maslac njeguje kožu i štiti je te ima prirodni zaštitni faktor 5 do 6.

Kokosovo ulje vlaži kožu, blokira oko 20 posto sunčevih zraka te ima prirodni zaštitni faktor 6 do 10. No kokos ima i drugih prednosti… Pročitajte ih ovdje.

Ulje avokada sadrži visok udio jednostruko zasićenih masnih kiselina koje tvore zaštitni sloj na koži i štite je od djelovanja sunčevih zraka. Ima zaštitni faktor od 4 do 10.

Ulje sjemena mrkve može imati zaštitni faktor od 28 do 40, a uz to ima snažan antioksidativni učinak zahvaljujući karotenoidima.

Ulje mire izuzetno je njegujuće i iscjeljujuće te na kožu djeluje kao melem, a ima zaštitni faktor oko 15.

Ulje pšeničnih klica djeluje kao prirodno hidratantno sredstvo i istovremeno ima zaštitni faktor 20.

Ulje sezama blokira 30 posto sunčevih zraka i ima zaštitni faktor 4.

Ulja badema i drugih orašastih plodova pružaju određenu zaštitu od sunca i obično imaju zaštitni faktor između 2 i 8 (badem ima 5), a istovremeno omogućuju prirodnu proizvodnju vitamina D. Unatoč relativno niskom zaštitnom faktoru obiluju vitaminom E, koji pomaže da koža ostane meka i glatka.

Ulje sjemenki malina pruža visoku zaštitu od sunca, ima zaštitni faktor od 30 do 50, a sadrži i vitamine A i E koji ublažavaju upalu i čuvaju zdravlje kože.

Ulje soje ima zaštitni faktor 10 i izuzetno snažan hidratantni učinak.

Ulje jojobe hidratizira kožu, smiruje i njeguje te ima blago zaštitno djelovanje od sunca (zaštitni faktor 4).
Ulje masline ima zaštitni faktor 8, ali snažan antioksidativni učinak.

Ulje makadamije obiluje vitaminom E i mineralima, uključujući fosfor i kalij, koji štite zdravlje kože te ima zaštitni faktor 6.

Ulje vitamina E ima zaštitni faktor 3, ali je izuzetno ljekovito i njegujuće za kožu zahvaljujući snažnom antioksidativnom učinku.

ŠTO JOŠ MOŽETE DODATI

U kućni pripravak možete dodati i cinkov oksid, ali isključivo u “ne-nano” obliku, kakav možete naručiti preko interneta ako ga ne pronađete kod nas. Cinkov oksid je netoksičan i nenadražujući sastojak koji pruža zaštitu od sunca širokog spektra. Čestice cinkova oksida rasporede se po vanjskom sloju kože te upijaju i odbijaju UVA i UVB zrake štiteći kožu od njihova djelovanja. Odlučite li se dodati ga u svoju kućnu kremu za zaštitu od sunca, pazite da odaberete onaj koji ne sadrži nanočestice jer su one mikroskopski malene pa mogu kroz kožu prodrijeti u krvotok. Nano cinkov oksid vrlo je popularan kod proizvođača preparata za zaštitu od sunca jer ne ostavlja bijeli trag na koži, ali za zdravlje nije poželjan pa kad već pripremate zdrav proizvod u vlastitom domu, zaobiđite sve što bi vam moglo štetiti.

Shea maslac revitalizira isušenu kožu lica i tijela, kosi oštećenoj od bojenja vraća sjaj i svježinu, a pomoći će i kod dermatitisa i osipa. Nije čudno što ga zovu ženinim zlatom.

I vi to možete…

Recepti koje ćete voljeti

ZAŠTITNA KREMA S ‘TUČENIM’ SHEA MASLACEM

Sastojci

1/2 šalice shea maslaca
1/3 šalice kokosovog ulja (rastopljenog)
15 kapi esencijalnog ulja sjemena mrkve
10 kapi esencijalnog ulja mire
2 jušne žlice cinkova oksida u prahu (po želji, možete umjesto njega staviti više ulja mire – do 40 kapi)

Priprema

Pažljivo izmjerite sastojke jer i mala odstupanja mogu izazvati veliku razliku u strukturi pa krema može ispasti prerijetka.
Sirovi shea maslac energično miješajte dok ne postane kremast, zatim polako umiješajte u njega rastopljeno kokosovo ulje ne prekidajući miješanje te na kraju dodajte esencijalna ulja (i ako želite cinkov oksid) te nastavite miješati dok se sastojci ne spoje u mekanu smjesu.

Napomena: s cinkovim oksidom ova će krema imati zaštitni faktor 40+, a bez njega 20 do 30.

MJEŠAVINA ULJA ZA ZAŠTITU OD SUNCA

Sastojci

½ šalice kokosovog ulja (frakcioniranog, tj. onog koje se ne skrućuje ispod 24 stupnja)
10 kapi esencijalnog ulja mire (za viši zaštitni faktor možete povećati količinu do 40 kapi)
5 kapi esencijalnog ulja sjemena mrkve

Priprema

Pomiješajte sve sastojke te mješavinu držite u tamnoj posudi ili bočici (kako biste produljili rok trajanja).

LOSION ZA ZAŠTITU OD SUNCA SA PČELINJIM VOSKOM

Sastojci

¼ šalice ulja avokada
¼ šalice kokosovog ulja
¼ šalice pčelinjeg voska
¼ šalice shea maslaca
10 kapi esencijalnog ulja mire
15 kapi esencijalnog ulja sjemena mrkve
2 jušne žlice cinkova oksida u prahu (po želji, možete umjesto njega staviti više ulja mire – do 40 kapi)

Priprema

Sastojke stavite u lončić, a lončić zatim stavite nad drugi, veći lonac sa zagrijanom vodom (sastojke treba miješati na pari).

Prvo stavite u posudu ulje avokada, kokosa i pčelinji vosak. Miješajte na niskoj temperaturi dok se svi sastojci ne rastope i ne povežu, zatim sklonite s izvora topline i dodajte shea maslac te esencijalna ulja.

Miješajte dok se shea maslac ne rastopi. Dodajte cinkov oksid ako želite i miješajte dok ne nestanu sve grudice.

Smjesu prelijte u posudu u kojoj ćete je čuvati i iz koje ćete je koristiti kao zaštitu od sunca.

Napomena: zahvaljujući pčelinjem vosku ovaj losion ima određena vodootporna svojstva.

MIRISNO ULJE ZA ZAŠTITU OD SUNCA S VITAMINOM E

Sastojci

30 mg kokosovog ulja
23 mg shea maslaca
3 ml ulja jojobe, sezama ili suncokreta
3 ml ulja vitamina E
30 kapi esencijalnih ulja (po želji za ugodnu aromu i umirujuće djelovanje na kožu: 15 kapi ulja lavande, 10 kapi ulja eukaliptusa i 5 kapi ulja peperminta)
1 jušna žlica cinkova oksida u prahu (po želji)

Priprema

Kokosovo ulje, shea maslac i ulje jojobe (sezama ili suncokreta) miješajte u posudi na pari (iznad druge posude s vrućom vodom). Zagrijavajte dok se shea maslac ne rastopi.

Sklonite s vatre i ostavite da se smjesa malo ohladi. Dodajte cinkov oksid ako želite, esencijalna ulja i ulje vitamina E te dobro promiješajte. Držite u tamnoj posudi u hladnjaku.

Facebook Komentari