Anketa: Što Hrvati misle tko je bolje prošao u arbitraži sa Slovenijom i koliko je za nepriznavanje odluke

Izvor: N1
Ad

Nakon odluke Arbitražnog suda kojom je Slovenija dobila većinu Savudrijske vale, ali i pristup otvorenom moru, većina građana, točnije njih 56 posto, misli kao je Slovenija prošla bolje.

Da je odlukom Suda Hrvatska prošla bolje, misli pak 12 posto građana, da su obje zemlje prošle podjednako, misli 5 posto ispitanika, a da nijedna nije prošla dobro, misli njih 8 posto. Ne zna njih 19 posto. Pokazuje to istraživanje koje je proveo Dnevnik Nove TV.

Nakon izricanja presude, 66 posto ispitanika podržava odluku političkog vrha zemlje da se ne prihvate odluke o arbitraži. Istodobno, njih 23 posto ne podržava takav stav hrvatske politike, a njih 11 posto ne zna.

Iako Europska komisija, ali i Njemačka traže provođenje odluke Suda, većina građana, točnije njih 39 posto, misli kako će Hrvatska i Slovenija postići novi kompromis i naći novo rješenje. No 31 posto ispitanika misli kako će Hrvatska popustiti i pristati na odluke Arbitražnog suda. A da neće popustiti i priznati arbitražu, misli pak njih 21 posto. Nešto drugo misli pak 2 posto ispitanika, a njih 7 posto ne zna.

Slovenija bolje lobirala

Velika većina građana, njih 67 posto, misli kako je Slovenija bolje lobirala nakon odluke Arbitražnog suda među državama članicama Unije u objašnjavanju svoje pozicije. A da je Hrvatska bolje lobirala, misli pak 14 posto ispitanika. Da su obje zemlje podjednako lobirale, misli njih 1 posto, a da niti jedna nije lobirala, smatra njih 2 posto. Ne zna 16 posto ispitanika.

Građani su podijeljeni oko pitanja tko je od hrvatskih političara više lobirao pojašnjavajući hrvatsku poziciju i stajališta oko arbitraže. Njih 29 posto misli kako je to radila predsjednica, a njih 26 posto misli da je to radio bolje premijer. Da su podjednako lobirali i predsjednica i premijer, misli 16 postoispitanika, a da niti jedno od njih nije lobiralo, misli 15 posto ispitanika. Ne zna 14 posto građana, pokazalo je istraživanje Nove TV.

Facebook Komentari