Plenković o unutarstranačkoj demokraciji, postignućima, te što učiniti da se Agrokor ne ponovi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu za Glas Slavonije je komentirao važne političko-gospodarske teme s naglaskom na stanje u HDZ-u i u Agrokoru.

Mislite li da ste uspjeli u ovoj godini dana HDZ promijeniti toliko da čvrsta pozicija desnog centra više ne može biti ugrožena?

”Mislim da smo u tom pogledu uspjeli mnogo toga učiniti. Kada pogledate retoriku političara na hrvatskoj sceni, moj je dojam da HDZ-ovi dužnosnici na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini imaju najumjereniju i najkorektniju retoriku. Kroz proteklu godinu nismo otvarali ni jednu temu kojom bismo potencirali populističke teze ili niske strasti. Uvjeren sam i da članstvo i biračko tijelo HDZ-a prepoznaje taj umjereni trend koji odražava mentalitet većinskog dijela hrvatskoga nacionalnog bića. Dakle, ljudi koji imaju vrijednosti vezane uz domovinu, uz crkvu, obitelj, za sve tradicionalne hrvatske vrijednosti. Kada to stavite u jedan širi europski kontekst, jednu novu kulturu dijaloga, politiku orijentiranu na poboljšanje životnog standarda, na gospodarske teme, onda mislim da dobivamo paket koji uživa potporu većinskog dijela hrvatskih birača neovisno o kojim je izborima riječ. To vidim kao veliko postignuće”, rekao je Plenković za Glas Slavonije.

Koliko još imate namjeru mijenjati stranku u pogledu unutarstranačke demokracije? Naime, čini mi se da je upravo nedostatak unutarstranačke demokracije jedan od ključnih hrvatskih problema, i to kod svih stranaka.

Procesi demokratizacije u političkim strankama rezultiraju učinkovitijom hrvatskom demokracijom u cjelini i sazrijevanjem svih političkih aktera. Što se tiče HDZ-a, u razdoblju moje prve godine mandata jednostavno nije bilo ni vremena, ni potrebe ponovno ići u unutarstranačke izbore nakon održanih izbora u proljeće 2016. Ujedno, mislim da ne bi bilo dobro ni da se stekne dojam da se stranke i političari kontinuirano bave sami sobom.

Drugo, HDZ je velika stranka koja počiva na načelu supsidijarnosti. Vodimo intenzivan dijalog s našim županijskim organizacijama, Središnjim odborom, Nacionalnim vijećem. Uveli smo praksu da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu održava sastanak Predsjedništva zajedno s Nacionalnim vijećem, dakle, okupljaju se praktički svi čelnici županijskih organizacija. Na taj način ta su dva tijela do u detalje informirana o svim bitnim političkim zbivanjima u zemlji, o tome što radi Vlada, što radi Hrvatski sabor i što radimo kao stranka. To se pokazalo jako korisnim.

Potpredsjednica Vade Martina Dalić za Novu TV prije neki dan izjavila je kako je uvjerena da je najgore iza Agrokora, da je postignuta određena stabilnost, da kreće postupak restrukturiranja i da on neće izazvati kobne posljedice po ostatak hrvatske ekonomije. Dijelite li njen optimizam?

Približavamo se proteku prvih 100 dana od aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, i moram reći da smo uspjeli u tom izrazito zahtjevnom zadatku. Sada se čini kao da je sad ovo sve normalno, međutim, malo je toga bilo normalno u trenucima kada smo postali svjesni da su problemi u koncernu Agrokor mnogo veći i mnogo dublji nego što je to godinama izgledalo prema van.

Ostvarili smo dva temeljna cilja. Prvi je da smo uspjeli vratiti povjerenje. Zato što kompanija s bivšim vlasnikom više nije uživala povjerenje kreditora i partnera, sve je dolazilo na naplatu. Tog trenutka Vlada je napravila taj iskorak i krenula u izvanrednu upravu i omogućila ne samo dobivanje, i to u dva navrata, svježe likvidnosti, nego i novu vrstu dijaloga između dobavljača, vjerovnika, same kompanije, dijaloga koji je izvanredni povjerenik imao u zemljama u okruženju.

Drugo, uz odabir međunarodnih savjetnika za poslovno i financijsko restrukturiranje došli smo u poziciju da se prvo snimi stanje u cijeloj tvrtki, zatim uspiju dogovoriti novi krediti prema povoljnijim uvjetima koji su omogućili otplatu velikoga dijela starih obveza, i ono što je najvažnije novac i vrijeme za restrukturiranje sljedećih godinu dana. Dakle, tu smo praktički bez izgubljenih radnih mjesta, bez potresa za financijsku stabilnost zemlje, došli u poziciju da upravljamo procesom. Kriza ne upravlja nama, nego mi njome, što je, prema mome mišljenju, najvažnije u ovome trenutku.

Pravosuđe će reći svoje o tome kako je do svega došlo. Što Vlada misli poduzeti da se slučaj Todorić više nikada ne ponovi?

Na sastanku s Hrvatskom udrugom poslodavaca, još u travnju, rekao sam da ovaj slučaj mora imati transformativni učinak za metodologiju poslovanja u Hrvatskoj. Dakle, stvorio se jedan akter na tržištu u odnosu s kojim su svi bili manje ili više u nekoj vrsti podređenog položaja, ili čak pune ovisnosti u ekonomskom smislu. I to nije dobro. Moramo osnažiti sve regulatorne mehanizme, dakle, tu posebno govorim o mjeničnom poslovanju, nadzoru faktoring društva, tu treba jačati i kontrole HNB-a, HANFA-e i svih regulatora koji postoje, kao i same države. Vodimo računa također i o pitanjima kvalitete revizije, ali i potrebi jačanja kvalitete korporativnog upravljanja i odnosima odgovornosti unutar same kompanije.

Facebook Komentari