Bilanca prve večeri Ultre u Splitu: Hitna intervenirala 21 puta, policija skupljala drogu, Čistoća sređuje ostatke

Ad

Prva noć Ultre, ona s petka na subotu i nije bila pretjerano zahtjevna za djelatnike Hitne medicinske pomoći, koji su u i oko stadiona dežurali, kako bi u datom trenutku mogli pravovremeno pružiti pomoć svima onima kojima je to potrebno, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je pet timova Hitne medicinske pomoći imalo ukupno 21 intervenciju, od čega se u devet slučajeva osobe odvezene na razne hitne prijama KBC-a Split.

– U tim slučajevima kada smo intervenirali najviše razloga za intervencijom bilo je zbog konzumiranja alkohola ili narkotika. Radilo se u većini slučajeva o gubitku svijesti, kolabiranju ili padovima. Tako smo imali slučaj Irca koji je uslijed pada “nabio” dva rebra i skočni zglob. Najčešće smo ih u bolnicu odvozili na hitni interni prijam, kazuje za Slobodnu dr. Dubravko Šola, sa Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, koji je zajedno sa svojim kolegama dežurao u i oko Poljuda.

Osim njih i sam Ultra festival ima svoju medicinsku službu koja također brine o onima kojima je pomoć potrebna.

– U tri šatora oni u tri dana obrade 500-tinjak osoba, a i mi smo u stalnom kontaktu s njima, u slučaju da je nekoj od tih osoba potreban sanitetski prijevoz do KBC-a Split. U tim šatorima u najvećem broju slučajeva rade liječnici iz zagrebačkih bolnica (među njima ima i specijalista) koje je Ultra angažirala da medicinski skrbe o onim posjetiteljima kojima je pomoć potrebna, kazuje dr. Šola.

U prvoj noći Ultre, s petka na subotu bio je i slučaj “suzavac”.

– Neka neodgovorna osoba je sa suzavce u spreju poprskala nekoliko osoba kojima je trebala medicinska pomoć. Ali takav slučaj se zbio i prošle godine. Ljudima poprskanim suzavcem ispirali smo oči i svi su medicinski zbrinuti. Moram naglasiti da nije bilo težih ozljeda ni težih intervencija i nitko od gostiju Ultre nije teže ozlijeđen, niti životno ugrožen, zaključio je dr. Šola.

Neka samo tako ostane i drugu i treću večer “praznika elektronske glazbe”, piše Slobodna.

Čistoća

S prvim zrakama sunca poslije prve večeri Ultre, postalo je vidljivo i jasno koliko je tona smeća ostalo na Poljudu, ali i u okolici stadiona, no to nije ništa neobično kada znamo da je tim područjem tijekom polovice dana prošlo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Kao što je to bio slučaj i za vrijeme dosadašnjih izdanja, stadion te taj cijeli dio grada, već je od pet sati počelo sređivati 50-ak vrijednih radnika “Čistoće” i 20 specijalnih vozila, koji su dosad dokazali kako su na razini zadatka i da mogu u svega nekoliko sati gradske ulice dovesti u prvotno stanje, te isporučiti uređen stadion za drugu festivalsku večer.

Policija

Policija je privela 126 osoba, osim domaćih, iz Irske, Australije, Kanade, Češke Velike Britanije, Saudijske Arabije, Švedske, Slovenije i Španjolske.

Policija je napisala sedam kaznenih prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i 13 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zaplijenila je 562 komada ecstasyja, 152,2 grama marihuane, 13,31 grama kokaina, 11,45 grama amfetamina, 32,28 grama MDMA, 1,04 grama LSD-a i 0,85 grama hašiša.

Facebook Komentari