VIDEO Sessa predsjednik Vrhovnog suda, smijenjeni članovi NO HRT-a, izabrani članovi VEM-a, donesen Ovršni zakon, tzv. zakon o RBA zadrugama

Hrvatski sabor glasovanjem odlučuje o dosad raspravljenim točkama dnevnog reda. Izabran je novi predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, razriješeni članovi NO HRT-a, imenovani članovi VEM-a, donesen tzv. zakon o RBA zadrugama, kao i izmjene Ovršnog zakona.

Sabor je većinom glasova, njih 81, izglasao novi Zakon o pravobranitelju za djecu, koji omogućava njezinu smjenu, naime, zakonu se usprotivila oporba, a i pravobraniteljica za djecu Ivana Klarić Milas smatra da se radi o manevru za njenu smjenu.

Zadnji je dan u Saboru uoči ljetne stanke na koju zastupnici odlaze do 15. rujna, a jutro je započelo zahtjevima za stankom, i to čak njih sedam. Nakon stanke nešto prije 11 sati krenulo je glasanje.

Nakon što su jednoglasno izglasali Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenim u Republici Hrvatskoj, odnosno tzv. zakon o RBA udrugama i trebali prijeći na glasanje o Ovršnom zakonu, čak šest klubova zastupnika opet je zaredalo zahtjeve za stankom.

Mostov Nikola Grmoja je nakon stanke iznio da je nova informacija da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio cjelovite izmjene Ovršnog zakona koje mogu biti najranije za godinu dana.

“Znamo o kakvoj se spirali zla radi i oni nemaju vremena toliko čekati”, upozorio je Grmoja i podsjetio da je Vlada imala dovoljno vremena očitovati se o Mostovm amandmanima i dodatno upozorio: “Ako zastupnici HDZ-a danas budu protiv amandmana koje je podržala i predsjednica RH, koja je pisala i premijeru, pokazat će da je neozbiljna Vlada i populist”.

“Vlada i HDZ će podržati prijedlog zakona i amandmane koji su usuglašeni. Oko onog što je stiglo jučer poslijepodne nismo uspjeli. Jučer se nije dopustilo drugačije misliti, a mene i kolegu Grbina se danas zbog toga cijeli dan proziva. Amandmane Mosta ne možemo prihvatiti”, kazao je HDZ-ov Ivan Šuker kazavši da Ovršni zakon mora biti socijalno osjetljiv, ali i svim stranama nuditi pravnu sigurnost.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku predložio je da se glasovanje o Ovršnom zakonu odgodi za tjedan dana ako Vlada treba vrijeme da se očituje o amandmanima: “U Hrvatskoj je 330.000 ovršenika, do sada je provedeno više od sedam milijuna ovrha – ovo je zemlja ovrha”. Lovrinović je pozvao i oporbu da bojkotira rad Sabora ako amandmani oporbe ne budu prihvaćeni.

Nakon žustre rasprave o Ovršnom zakonu zastupnici su jednoglasno izglasali Ovršni zakon, i to tako da je za zakonske izmjene koje je predložio Most i dopunila amandmanima Vlada glasalo 127 prisutnih zastupnika.

Sabor je potvrdio Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda te smijenio Nadzorni odbor HRT-a.

Saborski zastupnici izglasali su novog predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, a za njega glasalo je 84 zastupnika dok je 14 bilo suzdržanih i 33 protiv.

Za razrješenje članova NO HRT-a glasalo je 78 zastupnika – razriješeni su Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović.

Izglasano je i razrješenje dosadašnjih te imenovanje novih članova Vijeća za elektroničke medije (VEM), a Arsen Bauk zatražio je u ime SDP-a pojedinačno glasovanje o ovoj točci.

Većinom glasova razriješene su predsjednica Vijeća Mirjana Rakić te članica Vijeća Vesna Roller, a za novog predsjednika VEM-a izabran je sa 113 glasova Damir Hajduk.

Anita Malenica, koja je bila sporna SDP-u, izglasana je sa 85 glasova ‘za’, 19 ‘suzdržanih’ i 30 ‘protiv’ za članicu VEM-a, a članovima su većinom glasova postali i Davor Marić te Vanja Gavran.

Stanke

Što se tiče jutrošnjih zahtjeva za stankom – prvi je stanku zatražio da bi govorio o ustavnim sucima nezavisni zastupnik Željko Glasnović, dok je zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić poželio, kako reče, kao “saborski brucoš”, govoriti o radu Sabora od početka do danas.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja zatražio je stanku na temu aktualnog političkog i gospodarskog trenutka, a na tu je temu uz poseban osvrt na HRT zatražio i SDP-ov Arsen Bauk.

Zahtjevu za stankom zbog HRT-a pridružio se SDSS-ov Milorad Pupovac, a zahtjevima za stankom zbog aktualne političke situacije pridružio se i HNS-ov Milorad Batini, ali i HDZ-ov Branko Bačić.

“Koji su to ljudi čudnih, kodnih imena i čudnih biografija koji kroje sudove u Hrvatskoj?”, zapitao je Glasnović nakon stanke pa nastavio u uobičajenom tonu: “Nedavno je izašao izvještaj da ima 20-tak sudaca koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. A kako i ne bi bili kad su im dosjei u Beogradu. Predložio sam da se napravi obrazac gdje bi se pitalo: jeste li bili član Komunističke partije, jeste li radili u poduzećima koja su opljačkana, imate li dosje u Beogradu … No, rekli su mi da to nije moj posao, kako se radi lustracija u sudstvu”.

Glasnović je ustvrdio kako da zna da su neki kandidati frizirali svoje biografije i poručio: “Dok se ne riješi gordijski čovr u sudstvu bit će nam kao i do sada, s pola milijuna neriješenih predmeta” i ustvrdio da s obzirom na to da se izbor ustavnih sudaca odgađa za jesen, ima vremena da se naprave provjere tih ljudi.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u četvrtak navečer da će Sabor glasovanje o imenovanju tri suca Ustavnog suda odgoditi za jesen s obzirom na to da je SDP glasovanje o sucima uvjetovao dogovorom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a iz istog je razloga za jesen pomaknuto i glasovanje o SDP-ovom zahtjevu za osnivanje povjerenstva.

Goran Aleksić iz Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e osvrnuo se na rad Sabora, a posebno se osvrnuo na amandmane na prijedlog izmjena Ovršnog zakona koji bi mogli spasiti ljude od ovrha barem privremeno, do donošenja novog, cjelovitog Ovršnog zakona.

Na to se nadovezao Nikola Grmoja u ime Kluba zastupnika Most nezavisnih lista ustvrdivši da su se u raspravu o amandmanima na prijedlog izmjene Ovršnog zakona uključili “odvjetnički i javnobilježnički lobiji” pa je jučer u poslijepodnevnim satima počelo negodovanje iz redova zastupnika SDP-a i HDZ-a. Osvrnuo se i na postupke bivšeg ministra Slavena Dobrovića pa kazao: “Dobrović nije talentiran za politiku, ali nije namjerno lagao o Zlatku Mariću”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić govorio je o smjeni NO HRT-a: “Želimo upozoriti na izvješće NO HRT-a koji je nedvosmisleno upozorio na spletke, moguću korupciju i sve stvari koje se događaju za novce građana. Sada se ti ljudi, u režiji HDZ-a, žele smijeniti jer su ukazali na korupciju. To je ne-do-pu-sti-vo! Korupcija očito nema boju. Javnim novcem, s novcem hrvatske sirotinje vi ćete kroz smjenu NO-a nastaviti hraniti korupcijsku hobotnicu koja hoda po prisavskim hodnicima”.

Jedna struktura iza vladajuće strukture u HDZ gura smjenu NO-a, poručio je Bernardić i dodao: “Danas imate priliku pokazati da bez obzira koliko vas gurali u lanac potencijalnog sukoba interesa i korupcije možete glasati za ostanak NO-a koji je ukazao na korupciju. Koja je poruka? Bit ćete strijeljani ako ukažete na korupciju”.

“Plenković djeluje sedativno, čak i anemično, a ispod se događa krimić kakvog se ne bi posramili ni najveći američki režiseri. No nećete uspavati ljude koji na ovo upozoravaju. Pozivam vas da budete razumni”, zavapio je Bernardić.

Bernardić kao da je pao s kruške. Toliko ga HRT zanima da se ne pojavljuje na Odboru za medije”, upozorio je HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio da je SDP 2015. katapultirao Nadzorni odbor. ‘Vi nama govorite o HRT-u? Mijenjali ste sve zakone da bi instalirali svoje ljude. Radmana, koji je zaboravio prijaviti hotel u svojoj kartici, štitili ste godinama. Vi nama? Kako vas nije stid”, poručio je Mesić te se zapitao gleda li Bernardić previše televiziju.

“Ne morate vjerovati nama, pročitajte četiri presude i vidjet ćete koje ste besmislice izgovorili”, poručio je Mesić i podsjetio da je i SDP na Odboru za medije podržao da se dokumente NO HRT-a pošalje DORH-u. “Ništa vi to niste pročitali”, kazao mu je.

SDP-ov Gordan Maras javio se za povredu poslovnika pa rekao Mesiću da mu je očito Clark Gable uzor: “I brčići su tu, vidim”. Krenulo je koškanje u sabornici i dobacivanje te negodovanje, a Maras je zapitao kolegice i kolege: “Čemu nervoza? Jel’ vam se žuri na more? Ja bih radio i po ljeti, ali što kad ne želite Istražno povjerenstvo”

Mesić je ustvrdio da ga je Maras uvrijedio, a kasnije ustvrdio da je sve očito dokaz da ne treba gledati televiziju, koju previše gledaju i da su mu se pomiješali crtići i Game of Thrones”, a na to je Maras poručio da ga nije htio uvrijediti “jer Clark Gable je jedan dobar glumac. On se volio ovako teatralno izražavati”.

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je jučer prijedlog Predsjednice Republike da čelnik Vrhovnog suda bude Đuro Sessa. No članovi oporbe napustili su sjednicu Odbora jer nisu dobili sve imovinske kartice kandidata. Sporne su bile one od prije 2012., koje se nalaze u arhivi Ministarstva pravosuđa, a HDZ-ovi članovi Odbora odbili su prijedlog da se zatraže i te kartice.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je sinoć da će Sabor glasovanje o imenovanju tri suca Ustavnog suda odgoditi za jesen, s obzirom da je SDP glasovanje o sucima uvjetovao dogovorom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Glasovanje o SDP-ovom zahtjevu za osnivanje povjerenstva također će biti na jesen, javlja HRT.

Facebook Komentari