Većinom glasova u odboru vladajući zatražili smjenu NO HRT-a, koji je prijavio malverzacije

Na dnevnom redu saborskog Odbora za medije nalazi se i natječaj za nove članove NO HRT-a. “Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pokreće postupak izbora četiri člana Nadzornog odbora HRT-a zbog prestanka mandata članovima Nadzornog odbora HRT-a prije isteka vremena na koje su birani”, stoji u jučer objavljenom prijedlogu odluke saborskog odbora.

Podsjetimo, NO HRT-a, koji čine Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović, usvojio je prošli tjedan izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja Hrvatske radiotelevizije za 2016. u kojem se proziva upravu javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je ‘zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba, NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Odbor za medije, poručio je Mesić, podržat će sve postupke nadzornih odbora HRT-a koji idu u smjeru otkrivanja nepravilnosti. Govoreći na početku rasprave o smjeni NO HRT-a rekao je da će nadležnim tijelima poslati dopis da sve istraže, a da ako treba da će predložiti osnivanje istražnog povjerenstva za HRT.

Smjenu NO HRT-a argumentirao je presudama Trgovačkog suda i Upravnog suda, koji su u nekoliko slučajeva nadzorni odbor kritizirali da se mora držati Zakona o HRT-u: “To pokazuje da se te tužbe nisu pročitale, na eklatantno neznanje ili ambicije da se NO bavi poslom koji nije u njegovoj domeni”.

“Nema argumenata za rušenje NO HRT. Djeluje kao da je nekom jako zasmetao Nadzorni odbor i da ga žele maknuti dva dana prije ljetne stanke Sabora”, rekao je SDP-ov Bojan Glavašević na što mu je Mesić odvratio: “HRT će biti puno kraće bez NO-a nego 2015. kad je Nadzorni odbor katapultiran, a HRT je na više od četiri mjeseca ostao bez nadzora”.

Vladajući su nakon rasprave, većinom glasova u odboru zatražili smjenu Nadzornog odbora HRT-a, koji je ukazao na milijunske malverzacije i nepravilnosti na HRT-u, javlja N1.

Facebook Komentari