Sessa prošao HDZ-ov Odbor za pravosuđe, SDP: Ovo je lakrdija

Ad

HDZ-ovi članovi Odbora za pravosuđe nisu bili za to da Odbor dobije sve imovinske kartice Đure Sessa, kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, obavijestio je predsjednik Odbora Orsat Miljenić, a oporba je potom napustila sjednicu Odbora. Većina preostalih članova Odbora usvojila je prijedlog da Sessa bude kandidat za predsjednika Vrhovnog suda RH.

Naime, Odbor je dobio samo one imovinske kartice koje su u Državnom sudbenom vijeću, a one datiraju od 2012. godine dok se one prethodne nalaze u arhivi Ministarstva pravosuđa.

Na telefonskoj sjednici Odbora koja je održana jutros, HDZ-ovi članovi Odbora odbili su ideju da se zatraže i te Sessine kartice, obavijestio je Miljenić, a oporba je potom napustila sjednicu, ali i prije toga objasnila kolegama zašto odbijaju sudjelovati u “lakrdiji”.

“Meni je potpuno neprihvatljivo i nemoguće sudjelovati u radu Odbora koji bi trebao dati mišljenje o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda prije nego što imam uvid u njegovo imovinsko stanje. Zbog toga ja neću sudjelovati u daljnjem radu jer je postupanjem HDZ-a ovaj odbor pretvoren u najobičniju lakrdiju”, rekao je Grbin objasnivši da je sporno upravo razdoblje prije 2012. godine.

Hoćemo li sumnjati u odluku Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i njenog tima? Ako kandidat dolazi iz našeg establišmenta, onda je ok. A ako ne dolazi, onda nije, zapitao je HDZ-ov Stevo Culej, rekavši da su oni u Saboru moralne vertikale i dodao: “Sumnjati u službe hrvatske Predsjednice ja nemam namjeru. Podržat ću gospodina Đuru Sessu”.

“Ako mislite da ovaj Sabor treba izglasati sve što dođe iz Ureda Predsjednice, onda ovdje ne trebate ni primati plaću”, poručio je Miljenić i s ostalim SDP-ovcima i Mostom, napustio sjednicu što je Culej popratio riječima: “Napustila nas je moralna vertikala iz nekih prošlih vremena, odgovorna za kriminalni Ovršni zakon i mnoge suicide”.

Ostali članovi Odbora nastavili su sjednicu i razgovor sa Sessom, a HDZ-ov Marko Šimić ustvrdio je da sadržaj imovinske kartice ni u kom slučaju ne odstupa od Sessinih tvrdnji koje je iznio dan ranije te poručio: “Nemamo puno vremena, bilo bi neodgovorno od nas zastupnika da na ljetnu stanku odemo bez čelnog čovjeka Vrhovnog suda”.

HDZ-ova Marija Jelkovac zatražila je da Sessa iznese svoju viziju za Vrhovni sud, a on je htio pojasniti situaciju oko imovine, kazavši: “Ja sam ugovor potpisao s društvom Mediator, a ne s društvom Agrokor. Nakon što sam sklopio ugovor nisam imao ni sredstva, niti stan koji sam kupio za te novce”.

Nakon razgovora sa Sessom većina preostalih članova Odbora za pravosuđe dala je mišljenje i usvojila prijedlog predsjednice da Sessa bude kandidat za predsjednika Vrhovnog suda RH, javlja N1.

Facebook Komentari