Saborski odbor raspravljao o novim članovima VEM-a, Stazić žestoko protiv Anite Malenice

Izvor: Dražen Prša

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je razriješio dosadašnju predsjednicu Vijeća za elektroničke medije Mirjanu Rakić, a priličnu buru u oporbi podigao je izbor u Vijeće Anite Malenice.

Najglasniji član Odbora, Nenad Stazić kao veliku zamjerku i prepreku imenovanju Malenice naveo je osudu Vijeća časti HND-a, koju je kao novinarka zaradila 2001. godine zbog intervjua s tadašnjim saborskim zastupnikom Ljubom Ćesićem Rojsom.

SDP-ov Nenad Stazić upozorio je da je Anita Malenica, koja je predložena za članicu Vijeća za elektroničke medije, objavila 2001. godine intervju s Ljubom Ćesićem Rojsom koji je prepun govora mržnje od kojega se novinarka nije ogradila, a tako se širi govor mržnje, istaknuo je, kazavši da nema osobno ništa protiv Malenice, ali smatra da se s obzirom na ovu činjenicu ne može natjecati za VEM, prenosi N1.

O tom intervjuu negativno mišljenje je donijelo i Vijeće časti HND-a, ustrajao je Stazić želeći razjasniti je li to HDZ-u bilo jasno kada ju je predložio ili ju je baš zato predložio.

Predsjednik saborskog odbora HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da Malenicu podržao niz kolega koji su se pohvalno izrazili za nove članove, i to s lijevog i s desnog izbornog spektra. U globalu gledajući, ovo je izbalansirano rješenje, smatra Mesić.

“Rakić ste razriješili na njezin zahtjev i to ću podržati, ali ona je neobično savjesno obavljala svoju dužnost, imamo puno razumijevanje za njezin zahtjev nakon onoga što je doživjela kada je 6.000 bojovnika za dom spremnih krenulo na jednu gospođu od 70 godina. Da ih je bilo 600, ne bi imali dovoljno hrabrosti. Tada nisam čuo ni osudu Vlade, ni HDZ-a. Ono što su njoj napravili tamo, bilo je grupno silovanje, bilo me je sram što živm u takvoj zemlji i želim joj zahvaliti na njezinom radu, njezino ime će ostati zabilježeno u analima hrvatskog novinarstva, a onih 6.000 … iz ništavila su došli, u ništavilo dolaze”, poručio je Stazić.

Oporba je na kraju glasovala protiv imenovanja Anite Malenice.

Imenovani su i novi članovi VEM-a Davor Marić i Vanja Gavran.

Na dnevnom redu sjednice je i utvrđivanje prijedloga odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora HRT-a koje imenuje Hrvatski sabor, te utvrđivanje teksta natječaja za izbor četiri člana Nadzornog odbora HRT-a.
Predsjednik odbora Jasen Mesić (HDZ) rekao je da su pokrenuli prijedlog odluke o NO-u HRT-a zbog opetovanog sistemskog kršenja Zakona o HRT-u.

Facebook Komentari