Anja Šovagović pisala Jandrokoviću zbog smjene NO HRT-a, kritizirala Jasena Mesića

Ad

Anja Šovagović Despot, koju je saborski Odbor za medije na čelu s HDZ-ovcem Jasenom Mesićem jutros smijenio s funkcije predsjednice Nadzornog odbora HRT-a zajedno s još troje članova tog tijela – Miroslavom Grgićem, Katarinom Bakijom i Šenolom Selimovićem – u pismu predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću (HDZ) i saborskim zastupnicima upozorava na nelogičnosti odluke o razrješenju. Uz to, dodatno pojašnjava postupke NO HRT-a u 2016. godini, koji se navode kao razlog njihova razrješenja.

Anja Šovagović Despot, bivša nestranačka predsjednica Odbora za kulturu HDZ-a, navodi da je pravo saborske većine razriješiti NO HRT-a u skladu sa svim političkim razlozima koje ta većina zastupa, ali nije uobičajeno da saborski Odbor za medije na očitovanje o razlozima razrješenja nije pozvao Nadzorni odbor HRT-a. Još je apsurdnije, dodaje, to što NO nije pozvan braniti svoje jednoglasno izglasano izvješće za 2016. godinu koje je i podiglo buru u javnosti.

Podsjeća da je glavni ravnatelj HRT-u po zakonu odgovorna osoba koja predstavlja i zastupa HRT u pravnom prometu s trećim osobama.

‘U situaciji kada je zbog isteka v.d. mandata Siniše Kovačića te zbog samoraspuštanja Sabora prijetila opasnost da HRT ostane bez glavnog ravnatelja i odgovorne osobe, NO je sukladno zakonskim ovlastima zatražio od Trgovačkog suda da sud imenuje privremenog upravitelja. NO HRT-a nikada nije podigao tužbu Trgovačkom sudu, već je, sukladno svojim ovlastima i dužnostima, u situaciji krize upravljanja HRT-om, tražio od nadležnog suda imenovanje privremenog upravitelja. Dopustite mi da zaključim: da to nismo učinili, pretpostavljam da bi upravo to nečinjenje bio razlog našeg razrješenja’, poručila je Šovagović Despot.

Podsjetila je cijenjene zastupnike da je HRT gotovo puna dva mjeseca protekle godine bio bez odgovorne osobe na čelu kuće, o čemu je NO i izvijestio u svom Izvješću za 2016. godinu.

‘Što se tiče prvostupanjskog rješenja Upravnog suda po tužbi jednog od kandidata prijavljenih na javni natječaj, g. Josipa Jurčevića, NO HRT-a nema veze s njegovom tužbom, niti s rješenjem kojim se Upravni sud u Zagrebu proglasio nenadležnim za rješavanje po toj tužbi. Naime, nakon što je saborski odbor za medije uvrstio Ivicu Zadru kao valjanog kandidata prijavljenog na javnom natječaju za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a, unatoč tome što je Nadzorni odbor utvrdio da taj kandidat nije propisanim potvrdama poslodavca ili bivšeg poslodavca dokazao radno iskustvo od 10 godina, NO je reagirao pismom predsjedniku Hrvatskoga sabora te je Saboru predložio poništenje javnog natječaja zbog povrede odredbi javnoga natječaja od strane saborskog odbora za medije.

Predsjednik Sabora uputio je prijedlog Nadzornog odbora o poništenju javnog natječaja saborskom odboru za medije na nadležno postupanje, koje o tom prijedlogu nije niti raspravljalo. Prilikom uvida u natječajnu dokumentaciju u prostorijama Hrvatskoga sabora, Josipu su Jurčeviću stručne službe saborskog odbora za medije, pretpostavljam, uz suglasnost predsjednika tog Odbora, predale kompletnu natječajnu dokumentaciju, uključujući i naš dopis predsjedniku Sabora što je gosp. Jurčević iskoristio u svojoj tužbi protiv odluke o imenovanju Kazimira Bačića za glavnog ravnatelja HRT-a, kao dokaz povrede natječajnih pravila’, navodi Šovagović Despot.

‘Koliko nam je poznato, upravni sud se proglasio nenadležnim u postupanju po tužbi g. Josipa Jurčevića, ali se ta odluka suda sada koristi kao argument protiv Nadzornog odbora HRT-a, iako s istom nemamo nikakve veze. Sve dokumente o kojima govorim u ovom pismu, NO HRT-a ima pohranjene u svojoj arhivi, a držim, u najmanju ruku čudnim, pa i amaterskim, postupanje predsjednika Odbora za medije koji barata riječima, a ne potkrepljuje ih činjenicama i dokazima’, zaključila je Anja Šovagović Despot, prenosi tportal.

Facebook Komentari