VIDEO Sabor: Postoji bjelokosna kula koju još nitko nije dirnuo u Hrvatskoj, ona će slomiti sve do kraja

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izvješću o radu obveznih mirovinskih fondova za 2016. Planirana je i rasprava o SDP-ovu prijedlogu za osnutak istražnog povjerenstva za Agrokor, koje bi trebalo utvrditi sve okolnosti koje su dovele do današnje situacije, javlja HRT.

Riječ je o izvještajima o radu obveznih mirovinskih fondova AZ, ERSTE, PBZ CROATIA OSIGURANJE i Raiffeisen koji prikupljaju novčana sredstava uplaćivanjem doprinosa članova mirovinskog fonda i ulažu ta sredstva s ciljem povećanja vrijednosti imovine radi osiguranja isplate mirovinskih davanja.

Obvezni mirovinski fondovi kategorije A, namijenjeni mlađim članovima i onima koji preferiraju nešto rizičniju imovinu, ulagali su oko 50 posto sredstava u domaće obveznice, te oko 44 posto u domaće i strane dionice.

Obvezni mirovinski fondovi kategorije B, kategorija obveznih mirovinskih fondova u kojoj je daleko najviše članstva i imovine, ulagali su oko 72 posto sredstava u domaće državne obveznice, te oko 21 posto u domaće i strane dionice.

Obvezni mirovinski fondovi kategorije C, namijenjeni članovima koji su najbliže umirovljenju, osobama kojima je do starosne mirovine ostalo manje od 5 godina, ulagali su gotovo isključivo u domaće državne obveznice, navodi se u izvješću.

Stanku su na početku sjednice zatražili klub SDP-a zbog boravišnih pristojbi, Klub Promijenimo Hrvatsku zbog informacije da je Srbija u trgovini s Hrvatskom ostvarila suficit te Most zbog odgovornosti ministra financija Zdravka Marića u dodjeli kredita HBOR-a Agrokoru. HDZ je također zatražio stanku zbog Agrokora.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da svako jutro započinje stankama, brojne su o Agrokoru.

“Mogu se složiti da pojedine važne teme dolaze poslijepodne. No, ako oporbeni klubovi jutro potroše na stanke, onda to ne može biti drugačije. Ovako možemo samo plakati na vlastitom sudbinom. Agrokor će biti danas na dnevnom redu, mi smo planirali da bude odmah iza mirovinskih fondova. O Agrokoru smo ovdje raspravljali već 50 sati. Sve što je jučer rečeno nije novo u odnosu na ono kada je propao pokušaj Mosta i oporbe da sruši ministra Marića. Pitanje odobrenja kredita HBOR-a trebalo bi postaviti svim članovima NO-a. Bivši ministar i član NO-a ima naknadnu pamet da je prihvatio mišljenje stručnih službi i zato jer ga je nagovorio ministar Marić, apsolutno je neprihvatljivo. Ozbiljni bi se ljudi toga sramili reć, i to osoba koja je bila ministar u to vrijeme”, istaknuo je Bačić.

Ivana Ninčević-Lesandrić iz Mosta upozorila je da će tema o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor na red doći tek u večernjim satima, daleko od očiju i ušiju javnosti.

“Povjerenje većine ministar Marić prije nekoliko mjeseci nije dobio – 75 je bilo za, 75 protiv, a on je i dalje ministar. Nismo dobili niti jedan od traženih odgvora tada. Hoće li netko odgovarati zato što je Agrokor dobio kredit HBOR-a? Kako je moguće da je stabilna tvrtka nakon samo šest mjeseci došla u situaciju da država mora reagirati po hitnom postupku? Ministar se izuzeo od glasanja o kreditu za Agrokor jer je u njemu radio, ali je razgovarao sa svim drugim članovima NO-a i utjecao na njihovu pozitivnu odluku o kreditu”, kazala je Ninčević-Lesandrić.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) upozorio je na vijest da je Srbija po prvi put ostvarila suficit o vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Hrvatskom.

“Ova činjenica govori o promašenosti i neuspješnosti ukupne ekonomske politike Hrvatske. To bi nas trebalo zabrinuti. Na kraju 2016. srpskih izvoz u Hrvatsku bio je 476 milijuna eura (veći za 17 posto), a uvoz iz Hrvatske iznosio je 436 milijuna eura (manji za 6 posto). Koji je bio devizni tečaj prije 10 godina? jedna kuna je bila 10 srbijanskih dinara. Danas – jedna kuna jednako 16 srbijanskih dinara. Srbija je oslabila srbijanski dinar 60 posto. Neprijateljska tečajna politika za hrvatske izvoznike HNB-a morala ih je dovesti na koljena!” ustvrdio je Lovrinović.

“Postoji bjelokosna kula koju još nitko nije dirnuo u Hrvatskoj, to je HNB, ona će slomiti sve do kraja, a mi ćemo, da oprostite, pocrkati svi! Oprostite na mojim neakademskim izrazima,” zavapio je zastupnik.

Peđa Grbin u ime kluba SDP-a govorio je o pitanju boravišne pristojbe.

“Turizam je najvažnija grana RH. Država je već izvršila lani jedan atak povećanjem PDV-a, a sada planira još jedan – povećanjem boravišne pristojbe. Ona se povećava i više od pet puta na određene segmente charter plovidbe. A obična raste za 14 posto. Zašto? Zbog novih sredstava za turističku promociju i zato jer nije rasla godinama. No to ne drži vodu. Jer je iznos boravišne pristojbe naplaćen rastao za 20 milijuna kuna!, ustvrdio je Grbin dodavši da je lani naplaćeno 406 milijuna od boravišne pristojbe. Naglasio je da se ove godine očekuje još veći broj dolazaka i noćenja pa bi prihod trebao biti još veći, Zatražio je da se prijedlog povećanja pristojbe još jednom razmotri.

Facebook Komentari