VIDEO Bernardić: Todorić je dugo u ovoj državi bio nedodirljiv, rastao je ubrzano zahvaljujući podršci HDZ-a

Nakon pauze Sabor je nastavio sjednicu raspravom o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor.

Za riječ se javio saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej.

“Onaj tko ne pamti, povijest bi mu se mogla ponoviti. Istražno povjerenstvo sastavljeno od koga, od čega, za što? Govorimo o Agrokoru, a ne govorimo o drugima, Tedeschićia i drugima… Tko će tu koga istraživati? Neću da mi u povjerenstvu sjedi Bauk”, zapitao se Culej.

Odgovorio mu je Davor Bernardić i predložio da i on (Culej) bude u tom povjerenstvu.

Za riječ se javio i SDP-ov Orsat MIljenić.

“Ministri koji su odlučivali o milijunima danas jedan drugoga prozivaju po novinama i društvenim mrežama… Ministar koji dolazi iz Agrokora stavlja točku na dnevni red i kaže: “Ja sam se izuzeo od glasanja”. To je licemjerno. A lex Agrokor? Nitko nije zaštitio državu za kredit koji je Agrokor dobio od HBOR-a, već strane banke. Samo to je već razlog za Istražno povjerenstvo”, kazao je Miljenić.

“To nije reciklaža kako je rekao premijer Andrej Plenković. Nije kamen na putu. To je stijena”, kazao je Davor Beernardić.

Za repliku se javio zastupnik Živog zida Ivan Sinčić.

“Ja se slažem. Znali su članovi Nadzornog odbora, članovi Uprave, znali su u kreditnom odboru… 2016. su u Nadzorni odbor sjeli ministri Tolušić, Marić, Kliman… Kredit je dan pred Božić, 6 ministara i tri saborska zastupnika su sjedili u Nadzornom odboru”, kazao je Sinčić.

S njim se složio i zastupnik Mosta Miro Bulj.

“Činjenica je da je Agrokor ciljano uništavao hrvatsko gospodarstvo monopolom. Odgovornost je evidentna – na HNB-u. Zato sam i digao kaznenu prijavu. Također su odgovorne i sve Vlade. Od početka stvaranja Agrokora, do trenutka kad je Agrokor kupio Mercator”, kazao je Bulj.

“Povjerenstvo treba osnovati, jer želim znati što je iza kulisa koje drže Martina Dalić, Zdravko Marić i Ante Ramljak. Što će se raspetljati i pogoditi sve hrvatske građane. Ne Ivicu Todorića i menadžere… Stradat će oni koji su najmanje krivi”, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

“Zato je važno da osnujemo Povjerenstvo. Todorić je dugo u ovoj državi bio nedodirljiv. rastao je ubrzano zahvaljujući podršci HDZ-a i nekada predsjednika Franje Tuđmana. Nizale su se Vlade, a institucije nisu reagirale. Ušao je i u HNB, i u Vlade i u Agencije i u medijske kuće. Sada se sve pokušava pomesti pod tepih. Kao nije važno… Je, iznimno je važno. Da se ne ponovi i to je naša odgovornost. Treba izvući pouke. Nemojmo stvarati nedodirljive kompanije. Zadatak je svakog odgovornog zastupnika da digne ruku za ovo Povjerenstvo”, kazao je Bernardić.

Share This Article