Ramljak objavio financijsko izvješće za prvih pet mjeseci: Pogledajte koliki gubitci se generiraju

Izvor: N1

Izvanredna uprava Agrokora, na čelu s Antom Ramljakom, objavila je financijsko izvješće za prvih pet mjeseci 2017. godine.

Prvih pet mjeseci ove godine Konzum je završio s gubitkom (EBITDA – dobit prije kamata, poreza i amortizacije) oporezivanja i kamata) od 62 milijuna kuna, Konzum BiH s 44 milijuna, Tisak s 33 milijuna, Velpro Centar s 50 milijuna, a Velpro BiH s 11 milijuna kuna, pokazuje najnovije izvješće izvanredne uprave Agrokora koje je objavljeno na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Prema tom izvješću Konzum je u prvih pet mjeseci 2017. godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, Konzum BiH 943 milijuna, a Tisak 805 milijuna kuna. Riječ je o nekonsolidiranim i nerevidiranim podacima.

Izvanredna uprava u izvještaju napominje da je maloprodajno poslovanje sezonalno s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu godine. “Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela”, kaže se u Agrokorovom izvješću.

Dodaje se da su maloprodajna poduzeća koncerna trpila značajna ograničenja likvidnosti (nedostatak novca, a samim time i zaliha) u razdoblju prije pokretanja postupka izvanredne uprave te neposredno nakon pokretanja postupka.

“Rezultat toga su bile razine zaliha ispod normalnih te značajan pad broja kupaca u tom razdoblju. Broj kupaca se u međuvremenu oporavio i trenutno je vrlo blizu brojeva postignutih prethodnih godina. S druge strane, poslovanje poslovne grupe Prehrana je i u promatranom periodu ostvarilo solidne poslovne rezultate, osobito u segmentu sladoleda i pića”, navodi se u izvješću.

“U ovom trenutku pripremaju se nacrti planova održivosti za niz poduzeća te su sada u fazi u kojoj se uspostavljaju, razrađuju i preispituju. Tim za održivost smatra da će plan održivosti za cijelu Grupu biti završen do kraja rujna 2017. godine”, kaže se u izvješću izvanredne uprave na čijem je čelu Ante Ramljak.

U dijelu koji se odnosi na savjetnički tim, kaže se da su u njemu osim međunarodnih savjetnika za restrukturiranje, tvrtke AlixPartners i međunarodnih pravnih savjetnika, tvrtke Kirkland and Ellis podržavaju i međunarodni financijski savjetnici Houlihan Lokey i Ithuba Capital.

Podsjeća se i da je 20. lipnja istekao rok za prijavu tražbina te je zaprimljeno ukupno 11.659 tražbina, koje su urudžbirane, skenirane i digitalizirane. Navodi se i da su tražbine izvršene za 68 društava, od njih 74 koja su u postupku izvanredne uprave. No, predane su i prijave tražbina za 26 trgovačkih društava koja nisu obuhvaćena postupkom izvanredne uprave ili čak nisu ni vlasnički povezana s Agrokorom.

Te prijave neće biti uzete u obzir, jer za takvo postupanje nema osnove, poručuje izvanredna uprava, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari