Plenković i Cerar, svatko na svojoj strani, Slovenija neće raditi probleme oko Schengena

Premijer Andrej Plenković stigao je u radni posjet Ljubljani, gdje je na poziv svog slovenskog kolege premijera Mire Cerara po prvi put nakon objave arbitražne odluke razgovarao o otvorenim pitanjima između dvije države.

Nakon razgovora Cerar je poručio da su u Sloveniji otvoreni za dijalog i da se nadaju da će on dovesti razumnih rješenja.

Glavni izazov za obje države je kako supostaviti veće povjerenje i kako ga još više ojačati. Arbitražna presuda nudi nam mogućnost napraviti korak naprijed, ustvrdio je Cerar.

Važno je da izgradimo povjerenje i riješimo otvorena pitanja, nadovezao se Plenković. Danas smo razgovarali o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije za provedbom odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već i ranije da je za nas taj proces bio nažalost djelovanjem sa slovenske strane kompromitiran i korumpiran.

Ova presuda za nas nije obavezujuća i ne kanimo je primijenjivati. Ali spremni smo na političkoj, diplomatskoj stručnoj razni razgovarati da se riješi to pitanje – poruka dijaloga, jasno da ne želimo nikakve jednostrane poteze, već na tragu dogovora kao i nakon postroženih šengenskih kontrola da u pravu utemeljenih i vrlo svrovitih rješenja nađemo

Na tragu takvoga pristupa želimo staviti u mjesecu rujnu za kada sam pozvao Miru u Zagreb staviti katalog svih otvorenih pitanja između dvije zemlje i da Vlade pokušaju to riješiti, kazao je Plenković.

Na prvom sastanku smo vrlo precizno definirali stajališta, nismo ulazili u meritum, za nas je važno da u otvorenom dijalogu stavimo na stol sve što se odnosi na granicu i da se nađe prihvatljivo rješenje što bi bilo signal političke zrelosti. Koliko će kompromis biti sličan rješenjima iz prošlosti, to ne bih prejudicirao, kazao je Plenković.

Razgovor je bio prijateljski i konstruktivan, išao je u smjeru traženja rješenja, ali ostali smo pri svom stavu oboje. Plenković nije želio govoriti o implementaciji odluke, ali ne radi se više o pitanju odnosa između dvije države, riječ je o vladavini prava i poštivanju prava koje je temeljna civilizacijska vrijednost koju poštujeposebno EU i mislim da obje zemlje kao članice EU moramo slijediti i poštivati odluke međunarodnog prava. Tražit ćemo točke približavanja, ali za nas je jasno da želimo implementaciju arbitražne odluke. Obojica vjerujemo da sami možemo riješiti to pitanje, kazao je Cerar i najavio da ako to neće moći biti moguće, tada će se obratiti i EK, poručio je Cerar.

Slovenija neće u vezi primjene arbitražne odluke prouzročiti nikakve napetosti, kazao je Cerar na pitanje hoće li Slovenija stvarati probleme pri ulasku RH u Schengen. Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta, poručio je Cerar.

Facebook Komentari