Plenković dolazi u radni posjet Ljubljani, ne očekuju se neki veliki pomaci kada je riječ o arbitraži

Ad

Premijer Andrej Plenković u srijedu dolazi u radni posjet Ljubljani, gdje bi na poziv svog slovenskog kolege premijera Mire Cerara po prvi put nakon objave arbitražne odluke trebao s njime razgovarati o o otvorenim pitanjima između dvije države.

U Ljubljani se ne očekuju neki veliki pomaci kada je riječ o ovom sporu. Plenković dolazi na ovaj sastanak s idejom da se razgovara o ukupnosti odnosa i stavom da Hrvatska ne priznaje arbitražu što će i službeno ponoviti svojem kolegi, a iako je taj stav RH poznat i više puta izrečen, ovo je prvi sastanak na kojem će biti izrečen kao stav državne politike, analizira N1.

Nitko u Sloveniji ne očekuje neki veliki pomak, ali se nada da će Plenković biti otvoren za pokretanje nekakvog dijaloga, da se dvije zemlje dogovore oko toga da se se priznaju oni dijelovi arbitraže koji su nesporni za obje države.

Vidjet ćemo što će donijeti sastanak koji počinje u 12 sati u Vili Podržnik, a na kojemu će prvo 25 minuta oči u oči biti dvojica premijera, a zatim će uslijediti ručak kojemu je dmaćin Cerar. S Plenkovićem u Ljubljanu dolaze i potpredsjednica Martina Dalić i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Nakon sastanka u Ljubljani obojica premijera odlaze na sastanak u Trst, a današnji susret se smatra nekakvim početnim razgovorom o tome postoji li uopće mogućnost kompromisa u ovoj situaciji, istaknula je naša reporterka.

Uoči sastanka odjeknula je izjava slovenskoga ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je u utorak kazao da uopće ne zna zašto Plenković i da ga on, da je na Cerarovu mjestu, uopće ne bi primio.

Međutim, u Sloveniji su na jesen predsjednički izbori pa se se već hvataju pozicije određenih stranaka, podsjeća N1.

“Prošli tjedan sam razgovarala s Milanom Brglezom, predsjednikom slovenskog parlamenta, koji je kao pravnik pomirljiv prema stavu RH jer zna da Slovenija ne može ‘nasilno’, bez nekog dogovora provesti odluku o arbitraži”, kaže novinarka N1 Nataša Božić.

Arbitraža je teško kompromitirana dok je Erjavec bio ministar vanjskih polsova pa je očito da se on u ovom pitanju i zbog svoje vlastite upletenosti postavlja vrlo isključivoo tražeći isključivu provedbu odluke. No dobar dio javnosti je svjestan da neće moći biti nikkavog nametanja, a ono što je cilj jest da se RH privoli na razgovore, ali temeljem odluke o arbitraži, zaključuje N1.

Facebook Komentari