MUP objasnio što bi se dogodilo da neki grad trg ili ulicu nazove po poglavniku Anti Paveliću

Nedavna policijska intervencija u Otočcu, kojom je onemogućeno postavljanje spomen-ploče ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću, ponovno je nametnula pitanje zašto se toleriraju ploče na kojima piše Ulica Mile Budaka, kakve se nalaze u deset hrvatskih gradova i općina.

Zbog čega se nekadašnjem ministru vanjskih poslova NDH, koji je 1945. osuđen kao ratni zločinac, smije na ovakav način iskazivati štovanje. Ministarstvo unutarnjih poslova za Novi list odgovorilo je zašto policija godinama ne postupa u Slavonskom Brodu, Vinkovcima ili Virovitici, kao što je to ekspresno učinila u Otočcu.

“Postupak imenovanja gradova, ulica i trgova u nadležnosti je jedinica lokalne i regionalne samouprave kao dio poslova od lokalnog značenja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima. Donošenjem pravomoćnog akta jedinice lokalne samouprave, nakon provođenja propisanog postupka, ulica se imenuje te postavlja ploča s nazivom koja je također štićena od svakog oštećenja ili skidanja. Sukladno tome, potrebno je pojasniti kako je sudska kontrola akata koje donose jedinice lokalne i područne samouprave u nadležnosti Upravnog suda u I. stupnju, potom Visokog upravnog suda u II. stupnju, dok je odluka o ustavnosti općih akata jedinica lokalne i područne samouprave u nadležnosti Ustavnog suda. Zato nema osnove za policijsko postupanje”, odgovorili su iz MUP-a.

Imenovanje ulica ovako je zakonski regulirano. Nakon što je, primjerice, slavonskobrodsko Gradsko vijeće odlučilo jednu ulicu imenovati po ustaškom doglavniku, policija ne može maknuti te ploče. Oni stupaju u akciju samo ako pojedinac ili udruga na svoju ruku požele postaviti spomen obilježje Budaku ili Francetiću. Ili, pak, Anti Paveliću.

Ali, kad bi, to se implicira u odgovoru MUP-a, neka jedinica lokalne samouprave donijela odluku o Trgu Ante Pavelića, policija bi bila dužna štititi ploče s imenom poglavnika NDH u slučaju da bi ih netko htio oštetiti ili skinuti. Tako će biti sve dok je odluka vinkovačkog Gradskog vijeća važeća. I da Pavelić dobije svoj trg ili ulicu, nadležan bi bio, kao su naglasili iz MUP-a, Upravni sud, u drugom stupnju Visoki upravni sud, a u konačnici i Ustavni sud.

Druga je mogućnost da jedinica lokalne samouprave sama promijeni odluku. Dogodilo se to, recimo, u Zadru, gdje je, manje od tri mjeseca nakon što je po nalogu Ive Sanadera obilježje Budaku maknuto iz Svetog Roka, Gradsko vijeće Ulicu Mile Budaka preimenovalo u Ulicu hrvatskih književnika, piše Novi list.

Facebook Komentari