Bivši ministar teško optužuje Zdravka Marića: Sugerirao nam je da odobrimo kredit Agrokoru

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović osvrnuo se na kredit kojeg je HBOR dao Agrokoru, te je objasnio zašto je kao član Nadzornog odbora glasao za dodjeljivanje tog kredita koncernu iako su analitičari HBOR-a upozoravali da je postoje rizici.

”Ne mogu se sjetiti detalja rasprave, ali se sjećam da je elaboraciju točke dao ministar Marić. Sjećam se da je bila rasprava i da je bilo pitanja i potpitanja te da je cijela diskusija išla zaključku da se to odobri. Nakon te rasprave nisam imao razloga dvojiti da li poslušati sugestiju Marića jer biti ministrom znači imati povjerenja jedni u druge”, rekao je Dobrović.

Upitan znači li to da je Zdravko Marić predložio da se kredit odobri pa se kasnije izuzeo od glasanja, Dobrović kaže kako je poznato zbog kojih razloga se izuzeo.

”Tako je, izuzeo se iz poznatih razloga ali je detaljno odgovarao na pitanja i upućivao na zaključak o pozitivnom odobrenju tih kredita”, rekao je Dobrović.

O spornom kreditu pitali smo i HBOR iz kojeg su nam poručili da su već nekoliko puta javno objavljivali informacije o kreditima društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., PIK Vrbovec – mesna industrija d.d. i Jamnica d.d., a među ostalim i podatak o tome koji ministri su sudjelovali na sjednici Nadzornog odbora i kako su glasali.

Na sjednici Nadzornog odbora koja je održana 20. prosinca 2016. bili su prisutni: ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrata, Martina Dalić, ministar turizma, Gari Cappelli, ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Slaven Dobrović, gospodin Dragan Jelić, opunomoćeni zamjenik gospođe Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, saborska zastupnica, Grozdana Perić, i predsjednik HGK, Luka Burilović.

Na sjednici su svi navedeni članovi glasali za osim ministra financija, Zdravka Marića koji se izuzeo iz glasanja, kazali su nam iz HBOR-a.

Zahtjevi za kredit su pozitivno ocijenjeni budući su analize financijskog poslovanja pokazale da navedena društva ostvaruju značajne prihode od izvoza, posjeduju dobar kreditni rejting i otplatni potencijal. Odobreni uvjeti kredita (kamate, rokovi otplate, osiguranje naplate) su u skladu s HBOR-ovim kreditnim programima. Društvima ZVIJEZDA d.d., LEDO d.d. i PIK VRBOVEC-MESNA INDUSTRIJA d.d krediti su odobreni po programu Pripreme izvoza, a društvu JAMNICA d.d. kredit je odobren po programu IZVOZ – IBRD, ističu iz HBOR-a.

Odobreni iznosi kredita su sljedeći:

1) ZVIJEZDA d.d. – 10.000.000,00 EUR-a
2) LEDO d.d. – 3.300.000,00 EUR-a
3) PIK VRBOVEC-MESNA INDUSTRIJA d.d. – 20.000.000,00 EUR-a
4) JAMNICA d.d. – 15.000.000,00 EUR-a

Share This Article