Zagrebačka skupština: Branko Lustig potpisao zamjenika, Mikulića za predsjednika

Ad

Ministar Lovro Kuščević jutros zbog nedostatka kvoruma odgodio je u 10 sati konstituirajuću sjednicu zagrebačke skupštine za 13 sati.

Skupština je krenula u konstituiranje nešto iza 13 sati.

Za predsjednicu Mandatnog povjerenstva, Vesnu Nađ, i članove povjerenstva Sandru Švaljek, Mislava Hermana, Dragicu Nikolić i Nenada Matića, glasalo je 50 zastupnika u Skupštini.

Nakon izglasavanja Mandatnog povjerenstva, određena je stanka od 20 minuta, a Povjerenstvo je održalo sastanak i pripremilo izvješće.

Vesna Nađ utvrdila je rezultate izbora i zastupnike izabrane s lista u skupštinu.

Za zamjenika Branka Lustiga određen je Vjekoslav Jeleč.

Za predsjednika skupštine kandidat je HDZ-ov Andrija Mikulić. Izabran je s 26 glasova, 20 je bilo protiv, te pet suzdržanih.

Prije početka sjednice

“Ja mislim da i prošla sjednica i ova odgoda govori da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. To je drveno željezo, potpuno oprečni stavovi i time ne možete postići većinu”, rekao je Darinko Kosor.

Tanku većinu treba činiti 26 od 51 gradskog zastupnika. Neslužbeno se, međutim, doznalo da nije bilo 26 potpisa koji garantiraju da će se maknuti ime Trga maršala Tita što je glavni uvjet liste Brune Esih. Također neslužbeno, nedostajao je potpis producenta Branka Lustiga iz stranke BM 365.

Lustig je, podsjetimo, još u petak za 24 sata kazao kako će najvjerojatnije dati svoj potpis, ali danas u Skupštini nije viđen. Danas Lustig pak za tportal tvrdi da on neće ni biti zastupnik u Skupštini i da nije zainteresiran da se ime trga maršala Tita promijeni.

‘Nisam zainteresiran da se ime Trga promijeni. Potpisao sam da imam zamjenika u Skupštini, ja to neću biti. Prestar sam ja za to’, kazao je Lustig. Upitan zašto je onda uopće bio na Bandićevoj listi dodao je kako je taj dan ‘bio dobre volje’. ‘Još u subotu sam odlučio da neću potpisati i da neću biti u Skupštini’, naveo je Lustig.

Većinu bi u Skupštini, po sporazumu uz stranku BM 365, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, činili i HDZ i lista Brune Esih, a umjesto Lustiga stiže zamjenski vijećnik Bandićeve stranke.

Kako je ranije objasnio Hasanbegović, u samom sporazmu se govori o načinu raspodjele odbora u Gradskoj skupštini i časničkih dužnosti te se navode konkretni elementi programske suradnje vezano uz određene ključne gradske projekte o kojima odlučuje Gradska skupština, pojasnio je novinarima u Saboru Hasanbegović.

Što se tiče sastava odbora, kazao je da je tu načelno dogovoreno koji klubovi imaju predsjednička mjesta, a sastav će se odrediti do ponedjeljka.

Hasanbegović je potvrdio da će njegovoj stranci pripasti Odbor za imenovanje ulica i trgova, ali će u ponedjeljak o tome odlučiti Skupština.

Ovaj sporazum sadrži samo ono što je u nadležnosti Gradske skupštine, izvan toga područja nismo ulazili jer kao što je poznato sve ostale dužnosti se prema postojećem zakonu dodjeljuju po različitim procedurama putem javnog natječaja, odvratio je na pitanje kani li u Gradu provoditi politiku za koju se zalagao dok je bio HDZ-ov ministar kulture.

Upitan je li Bandić sudjelovao u razgovorima, Hasanbegović je kazao da su razgovore vodili predsjednici klubova zastupnika u Gradskoj skupštini.

Esih je pak, valja i na to podsjetiti, novinarima nakon prošlotjednog neuspjelog konstituiranja Gradske skupštine izjavila kako je preduvjet sporazuma da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika za promjenu imena Trga maršala Tita.

U HDZ-u su i nakon prošlotjedne sjednice Gradskog odbora potvrdili svoje stajalište o tome, naglasivši da su za promjenu imena Trga maršala Tita. Podsjetili su kako je upravo predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu Hini krajem prošle godine najavio HDZ-ovu inicijativu za preimenovanjem toga trga u središtu Zagreba.

Gradski odbor HDZ-a Zagreba odlučio je da će Andriju Mikulića predložiti za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Mikulić je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, a dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine obnašao je i u prošlom skupštinskom sazivu.

Ovu odluku gradskog HDZ-a Mikulić nije htio komentirati, već je tada tek kratko poručio: “Samo polako, valja pričekati konačno potpisivanje sporazuma i konstituirajuću sjednicu, a nakon toga ćemo više o svemu.”

Podsjetimo, na stranicama Gradske skupštine objavljen je i dnevni red prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine koji se sastoji od četiri točke – Izbor mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Facebook Komentari