Pejčinović Burić u Budimpešti s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u Budimpešti s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom. Posjetila je i sjedište Dunavske komisije koja se bavi regulacijom plovidbe Dunavom te jačanjem gospodarskih i kulturnih veza između 11 zemalja, javlja HRT.

Pejčinović Burić u nastupnom posjetu Mađarskoj, na bilateralnom susretu s mađarskim kolegom Sijjartom, na radnom doručku razgovarala je o energetskoj suradnji dvaju zemalja, željezničkoj vezi i LNG terminalu na Krku.

O odnosima INA-e i MOL-a zaključeno je kako se radi o složenom otvorenom pitanju koje se mora rješavati kroz dijalog.

U nastavku posjeta Budimpešti, ministrica Pejčinović-Burić sudjelovala je na ministarskom sastanku Višegradske skupine, uz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Glavne su teme sastanka bile energetska suradnja, migrantska kriza i proširenje EU je zemljama zapadnog Balkana.

“Rekla bih da projekt povezuje i tematski obzirom na ono o čemu smo danas raspravljali, a mislim da je dobro da je on inkluzivan pa povezuje i države koje pripadaju ovom zajedničkom prostoru, a nisu formativno dio ove četri države Hrvatska, Austrija i Slovenija. Mislim da povijesno pripadamo istom europskom krugu, i da u tom krugu imamo i te kako puno sličnih interesa. Mislim da je to osnovni razlog zašto smo tu”, rekla je ministrica.

“Tema povezivosti, koja se tiče zapravo ukupnih aktivnosti koje želimo raditi, temelji se na tome da ovaj naš prostor zaživi na način da će svaka od naših zemalja, povezujući se, postati konkurentnija i bolja, prema tome bolji život za naše građane i da će sve ukupno pridonijeti boljem razumijevanju i boljem razvoju ovog dijela Europe”.

“Govorili smo o nekoliko aspekata povezivosti: energetici, prometu i digitalnom tržištu. Posebno bih istaknula ovaj energetski dio koji je na neki način povezan s drugim našim temama o kojima smo razgovarali par excellance energetika i energetska sigurnost i sigurnost opskrbe i povezivost su pitanja koja su od iznimne važnosti za ukupnu sigurnost ne samo našeg srednjeuropskog prostora nego i čitavog europskog kontinenta”.

“Inicijativa tri mora, jednim dijelom leži na toj temi povezivosti. Hrvatska kao inicijator ove inicijative je izuzetno zainteresirana da se dalje radi na aspektima povezivosti; prometnoj, energetici i digitalnom dijelu”.

Ukrajina

“Ne treba puno reći koliko je veoma složena situcija u Ukrajini, u državi koja se mora u isto vrijeme nositi s izazovom reintegracije svojih terirorija i na neki način pripremati se kroz ovaj europski okvir, a to je sporazum o pridruživanju za bližu suradnju s Europskom unijom. Mislimo da se Ukrajini može i treba pomoći više, Hrvatska ima iskustva koja dijeli s Ukrajinom, a to je mirna reintegracija područja”.

“Tema o kojoj ćemo intenzivnije razgovarati je europska perspektiva JI Europe. Hrvatska je država koja je najizravnije povezana s tim dijelom, jednim dijelom identitetski pripada i u taj dio europskog regionalnog identiteta. Svi smo zainteresirani da sve ove države – koje su sada u različitim stadiju svog puta u EU – da ostanu tu jer je europski kontekst najbolji kontekst transformativnog puta”, rekla je ministrica, prenosi HRT.

Share This Article