Odgođeno konstituiranje zagrebačke skupštine, navodno fali 26. potpis za promjenu Trga maršala Tita

U 10 sati trebala se konstituirati skupština Grada Zagreba, no glasnogovornica Ministarstva uprave rekla je da nema kvoruma i da ministar Kuščević odgađa sjednicu za 13 sati.

Navodno fali 26. potpis za promjenu imena Trga maršala Tita i to onaj Branka Lustiga.

“Ja mislim da i prošla sjednica i ova odgoda govori da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. To je drveno željezo, potpuno oprečni stavovi i time ne možete postići većinu”, rekao je Darinko Kosor.

Većinu bi u Skupštini, uz stranku BM 365, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, činli i HDZ i lista Brune Esih, no čini se da koalicijski sporazum između triju navedenih strana još nije potpisan.

Podsjetimo, na stranicama Gradske skupštine objavljen je i dnevni red prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine koji se sastoji od četiri točke – Izbor mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Kako je ranije objasnio Hasanbegović, u samom sporazmu se govori o načinu raspodjele odbora u Gradskoj skupštini i časničkih dužnosti te se navode konkretni elementi programske suradnje vezano uz određene ključne gradske projekte o kojima odlučuje Gradska skupština, pojasnio je novinarima u Saboru Hasanbegović.

Što se tiče sastava odbora, kazao je da je tu načelno dogovoreno koji klubovi imaju predsjednička mjesta, a sastav će se odrediti do ponedjeljka.

Hasanbegović je potvrdio da će njegovoj stranci pripasti Odbor za imenovanje ulica i trgova, ali će u ponedjeljak o tome odlučiti Skupština.

Ovaj sporazum sadrži samo ono što je u nadležnosti Gradske skupštine, izvan toga područja nismo ulazili jer kao što je poznato sve ostale dužnosti se prema postojećem zakonu dodjeljuju po različitim procedurama putem javnog natječaja, odvratio je na pitanje kani li u Gradu provoditi politiku za koju se zalagao dok je bio HDZ-ov ministar kulture.

Upitan je li Bandić sudjelovao u razgovorima, Hasanbegović je kazao da su razgovore vodili predsjednici klubova zastupnika u Gradskoj skupštini.

Esih je pak, valja i na to podsjetiti, novinarima nakon prošlotjednog neuspjelog konstituiranja Gradske skupštine izjavila kako je preduvjet sporazuma da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika za promjenu imena Trga maršala Tita.

U HDZ-u su i nakon prošlotjedne sjednice Gradskog odbora potvrdili svoje stajalište o tome, naglasivši da su za promjenu imena Trga maršala Tita. Podsjetili su kako je upravo predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu Hini krajem prošle godine najavio HDZ-ovu inicijativu za preimenovanjem toga trga u središtu Zagreba.

Gradski odbor HDZ-a Zagreba odlučio je da će Andriju Mikulića predložiti za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Mikulić je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, a dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine obnašao je i u prošlom skupštinskom sazivu.

Ovu odluku gradskog HDZ-a Mikulić nije htio komentirati, već je tada tek kratko poručio: “Samo polako, valja pričekati konačno potpisivanje sporazuma i konstituirajuću sjednicu, a nakon toga ćemo više o svemu.”

Facebook Komentari