Pupovac o Vučiću i kadroviranju: Ne kažem da je nemoguće, ali teško mi je zamisliti da gay Srbin danas vodi hrvatsku Vladu

Izvor: Dražen Prša

Milorad Pupovac izabran je za predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) naslijedivši na toj dužnosti Vojislava Stanimirovića kojeg se često prozivalo za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Pupovac kaže kako je Stanimirović tijekom svih 20 godina koliko je bio na čelu SDSS-a trpio vrlo ozbiljne pritiske i ometanja u svojem radu, ali ih i stoički podnosio.

“Dr. Stanimirović je čovjek koji je iznimno zaslužan za integraciju istočne Slavonije, iznimno značajan za funkcioniranje HDZ-ove Vlade u doba Ive Sanadera i pristupanja EU.

Nema nikakve sumnje da su neki htjeli na njemu zarađivati političke poene ili na njemu voditi svoju političku kampanju, ali zahvaljujući njegovoj ustrajnosti i podršci koju je imao u stranci nisu u tome uspjeli”, istaknuo je Pupovac.

U svjetlu odluke Arbitražnog suda o graničnim sporovima Hrvatske i Slovenije, Pupovac se osvrnuo na slične neriješene granične sporove, ali i druga otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

“Hrvatska i Srbija još nisu zapravo počele razgovore o otvorenim pitanjima koja postoje između njih i to se očekuje nakon susreta predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića. Očekuje se da će onda i dvije vlade otvoriti dijalog o tim otvorenim pitanjima koja uključuju i granice. Hoće li se sporazum postići u direktnim razgovorima vlada ili će se i tu ići na arbitražu, u ovome je trenutku prerano reći”, kazao je.

Prema njegovom mišljenju, odnosi Hrvatske i Srbije počeli su zahlađivati 2011. godine “zbog izbornih ciklusa u obje zemlje”, ali smatra da se sada ulazi u mnogo mirnije razdoblje u kojem se otvara prostor za dijalog.

Pupovac predsjednika Srbije Aleksandra Vučića smatra ključnom političkom figurom u Srbiji u duljem razdoblju, a o novoj premijerki Srbije Ani Brnabić kazao je da je “izuzetno organizirana i izrazito radišna osoba afirmirana u određenim međunarodnim krugovima”.

“To joj otvara poprilično širok prostor za donošenje odluka i za vođenje vlade te će ona, uz snažnu ulogu predsjednika Vučića, to moći samostalno obavljati”, smatra predsjednik SDSS-a.

A na pitanje može li osoba homoseksualne orijentacije, a ujedno i Srbin, biti predsjednik hrvatske Vlade, kazao je kako u postojećim okolnostima u Hrvatskoj to nije realna mogućnost.

“Ali to ne znači da se u nekoj perspektivi ili budućnosti, s politikom koju se pokušava izgraditi od dolaska Andreja Plenkovića na čelo Vlade, stvari ne bi mogle promijeniti. U krajnjoj liniji, imamo izabranog potpredsjednika Sabora iz reda nacionalnih manjina, zastupnika talijanske manjine, dr. Furija Radina.

Prema tome, i mi radimo neke korake koji nisu tako veliki i možda nisu toliko zabilježeni ili vidljivi kao što je to u slučaju predsjednice vlade Srbije Brnabić, ali se u nešto manjoj mjeri ipak poduzimaju.

Ali, takav korak koji bi obuhvatio obje komponente njezina identiteta, kao što je to učinjeno u slučaju Srbije, ne čini mi se realnim na nacionalnom nivou u Hrvatskoj danas. Ali ne kažem da je nemoguć”, kazao je.

Što se opstanka Plenkovićeve vlade, Pupovac kaže da većina u Hrvatskom saboru koja ju održava, a dio koje je i SDSS, “nije komotna, ali jest dovoljna”.

“Mislim da su sve njezine članice prilično svjesne da se ništa od ovih pitanja koje sam spomenuo, ali i neki infrastrukturni projekti poput Pelješkog mosta, pokušaja revitalizacije naše poljoprivrede ili kurikularne reforme, ne mogu riješiti bez političke stabilnosti.

Nju nismo imali tri godine, ako ne i više, tako da bismo i dalje ozbiljno riskirali da zemlju uvedemo u još dublju krizu i da one pozitivne trendove, poput rasta izvoza, proizvodnje i BDP-a ili smanjivanja broja nezaposlenih, dovedemo u pitanje.

Zbog toga vjerujem da će sve stranke koje čine tu većinu, uključujući i SDSS, učiniti sve da se stabilnost očuva do kraja mandata (…)”, kazao je.

Facebook Komentari