Most zbog poskupljenja struje opet proziva Vrdoljaka

Most nezavisnih lista pozvao je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da jasno obrazloži građanima zbog čega i zbog čijih interesa i odluka dolazi do poskupljenja električne energije, a pritom opet prozivaju bivšega ministra energetike HNS-ova Ivana Vrdoljaka.

Dok čekaju Ćorićevo obrazloženje, Mostovci u medijima odaslanom priopćenju građane podsjećaju na, kako kažu, “nekoliko detalja”.

“Bivši resorni ministar HNS-ov Ivan Vrdoljak omogućava potpisivanje ugovora o garantiranom otkupu energije iz obnovljivih izvora energije bez analize učinaka tih ugovora na cijenu električne energije, a neki od navedenih ugovora su se potpisivali 31.12. 2013. godine u večernjim satima jasno pokazujući kako javni aparat može biti na usluzi i učinkovit kada su privatni interesi u pitanju”, navode Mostovci.

Vrdoljak je na takav način, tvrde, “prouzročio nemjerljivu štetu hrvatskom gospodarstvu i građanima koji su opterećeni novim izdacima za ugovore koji u sebi imaju ispod 10 posto domaće komponente s jasno izraženom namjerom pogodovanja prema vjetroelektranama”.

“Vrdoljak je apsolutno izbacio HEP iz svih projekata koji bi značili daljnji razvoj sektora i političkim pritiscima silom ga je gurao u megalomanske i neisplative investicije u izgradnju elektrana na plin i ugljen, svima je jasno iz kojih razloga”, dodaju i zaključuju da su “ovime navedenim u sektoru obnovljivih izvora stvorene obveze od 6,2 milijarde kuna do 2020. godine za koje nikakvom analizom nisu prikazani učinci.

Jasno je da nisu kada učinci idu na teret građana i gospodarstva, a ne na teret državnog proračuna. Tako podlo, ‘planski’ i apsolutno protivno državnim interesima”, zaključuju Mostovci.

Most također poziva ministra Ćorića da javno objasni građanima je li Ministarstvo nastavilo rad na reviziji navedenih ugovora i postupaka ministra Vrdoljaka koji su doveli do situacije da će zbog cijene električne energije ispaštati građani.

Pozivaju Ćorića da javnosti da odgovor i na pitanje hoće li i dodatnih 500 milijuna kuna koje će za isplatu navedenih ugovora nedostajati u 2018. godini isto tako svaliti na leđa građana i države, a pozivaju ga i da objasni i zašto se trenutni nedostatak novaca u HROTE-u za isplatu poticaja odražava samo na javna poduzeća, u ovom slučaju HEP, dok se isplate prema privatnim investitorima odvijaju bez ustezanja?

Most je, ističu u Mostu, “radom u resornom ministarstvu za energetiku jasno pokazao da su mu briga za standard građana i uravnotežen razvoj sektora bili primarni cilj”.

“Zbog toga smo i napravili model ravnomjerne raspodjele tereta Vrdoljakovih ugovora koji se neće prelomiti samo preko leđa građana i gospodarstva i uskladili ga na radnoj razini u Vladi.

Ali sada je jasno da problem ne mogu riješiti oni koji su ga napravili. HNS je svojim konceptom plemenske energetike trajno naštetio kako razvoju obnovljivih izvora energije tako građanima i gospodarstvu”, zaključuju Mostovci.

Facebook Komentari