Tužiteljstvo u Zadru traži šest mjeseci zatvora za njemačkog umirovljenika koji je brutalno pretukao susjedovog psa

ilustracija

Šest mjeseci bezuvjetnog zatvora zatražilo je zadarsko tužiteljstvo za 67-godišnjeg umirovljenika Karla Heinza Stumpfa iz Münchena jer je u srpnju 2015. godine u sumanutom pohodu u Karinu Donjem tupo-tvrdim predmetom krvnički prebio sedam godina starog mješanca Jolija, a onda vlasnicima rekao da je pas – “pao niz stube”, piše Slobodna Dalmacija.

Prije nego što ga je Stumpf brutalno izudarao te mu “prebio” šape, zbog čega je poslije nosio protezu, Joli je bio vezan za klupu u dvorištu obiteljske kuće njegovih vlasnika Nade i Ferdinanda Elsbergera.

– Joli je sada relativno dobro i ima deset godina – rekli su vlasnici psa ispred sudnice na Općinskom sudu u Zadru, gdje je u petak, pod predsjedanjem suca Tomislava Šimića, nastavljen kazneni postupak protiv njemačkog umirovljenika koji je, nakon što su vlasnici sve prijavili policiji, optužen za kazneno djelo protiv okoliša ubijanjem ili mučenjem psa.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO), koju zastupa Josip Pedišić, tereti se da je 24. srpnja 2015. godine, u 22.45, u Donjem Karinu, iako nitko nije bio ugrožen, niti je bila riječ o opasnom psu, mješancu Joliju, u namjeri da ga ozlijedi i izloži bolima, zadao više udaraca tupo-tvrdim predmetom po cijelom tijelu.

Tijekom suđenja priznao je da je psa istukao štapom po leđima, ali da je pas potom pao niz stube i ozlijedio se. Sudu je objasnio da se iživcirao jer bi ga vlasnici ostavljali vezanog kada bi otišli na praznik, te je naveo i da je pas ugrizao njegovu prijateljicu, iako o tome nema nikakve evidencije.

Dr. Edi Maričić, veterinar koji je operirao teško ozlijeđenog psa, jučer je posvjedočio kako je pas jako cvilio i trpio veliki bol kad su ga dovezli u njegovu ambulantu u Zadru.

– Ozljede su bile takve naravi da sam morao najprije utvrditi jesu li obje šape bile slomljene, a onda sam rendgenskim snimanjem utvrdio da mu je slomljena jedna šapa, a sjećam se da je i druga prednja bila puna modrica. Operacija koju sam obavio na psu zove se osteosinteza i zapravo predstavlja učvršćivanje frakture, odnosno loma medicinskom pločicom. U konkretnom slučaju riječ je o teškoj ozljedi psa. Osim toga, imao je i oguljotine po dijelovima tijela, glavi, te krvne podljeve – opisao je dr. Maričić, navodeći kako je operacija psa trajala oko dva sata. Na upit zastupnika optužbe, pojasnio je da nije moguće da pas takve ozljede zadobije padom niz stube.

– Ja kao veterinar ne vjerujem da je pas mogao neku od ovih ozljeda koje sam opisao zadobiti kotrljanjem niz stube jer su ozljede nastale samo s prednje strane glave – rekao je dr. Maričić.

Suđenje se nastavlja 26. rujna, kada će se saslušati Jolijevi vlasnici Nada i Ferdinand Elsberger.

Share This Article