Đuro Glogoški: Analiza HZZO-a o zdravlju branitelja je nevjerodostojna

Jesu li hrvatski branitelji boljeg zdravstvenog stanja od opće populacije – resorni ministar odbacuje podatke iz analize HZZO-a, a na njih se u razgovoru za Dnevnik N1 osvrnuo umirovljeni pukovnik HV-a, jedan od predvodnika braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66 i predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški.

Kako komentirate analizu koja pokazuje da su branitelji čak i boljeg zdravstveng stanja nego ostatak populacije?

Čini se da je to poruka “budite sretni što ste sudjelovali u ratu”, ali to nije tako. Podaci koji su izneseni kada je bila prezentacija u Ministarstvu jasno pokazuju istraživanja koja su se odvijala u Ministarstvu branitelja u suradnji s ostalim nadležnim tijelima i uredima.

Pokazatelji su da branitelji umiru mlađi od ostale populacije, a danas imamo 20-ak godina nakon rata da nisu rađena istraživanja što je to čime je agresor djelovao, kakva su to bila sredstva, koja municija, koje granate … toga nema da bismo mogli više govoriti.

Ispada da je ova analiza nevjerodostojna?

Sigurno, mogu reći da smo mi populacija koja se svakodnevno susreće s braniteljima i njihovim obiteljima i znamo koji su relevantni i mogu dati točne podatke, koja oboljenja i smrtnost koja je veća od ostale populacije.

Ali kome bi bilo u interesu davati ovakvu analizu, čiji bi to bio cilj?

Čiji je cilj bio prije dvije i pol godine kada se počelo iznositi da će proračun branitelja biti 20 milijardi i sada se pokazalo da to nije tako, sada je trebalo naći nešto novo da se opet napravi razdor između branitelja i ostale populacije. Postoje određene skupine u hrvatskom društvu koja ne mogu pristati na to da postoji hrvatska država.

Netko, hoćete reći, manipulira HZZO-om?

Činjenica je da ne samo tamo nego i u ostalim institucijama hrvatske države postoje oni koji u određenim trenucima puštaju informacije koje nisu točne. Ministar Medved je iznio podatke.

Pitanje je i raspolaže li HZZO podacima tko su sve branitelji, mi smo često u bolnicama, znamo kakvi su podaci. Liste čekanja, sasvim su suprotne informacije od ovih iznesenih, znamo u kakavim uvjetima rade liječnici, pokazatelji su to sve da podaci koje je iznio HZZO nisu točni.

Njiova analiza uključuje borbeni i neborbeni sektor – mislite li da bi ih u analizi i u pravima trebalo odvojiti?

Branitelji su sigurno dali velik doprinos stvaranju države, oni su ti koji su bili sudjelovali i bili više izloženi borbenim djelovanjima.

Facebook Komentari