Danas ne izlazite van ako baš ne morate, jučer je bilo jako vruće, ali sljedeća tri dana kreće pakleno

U Zagrebu je u petak izmjereno 35 stupnjeva u hladu. Glavobolje, vrtoglavice, mučnine, malaksalost – ono su s čime u hitnoj ovih dana imaju pune ruke posla.

Liječnici upozoravaju na oprez u danima koji slijedi jer meteorolozi kažu – toplinski val je zahvatio Hrvatsku.

„Uvijek kad su ovakvi dani bude nešto povećani broj intervencija. Prema dosadašnjim iskustvima, oko 5 % u 24 sata, dakle oko 10 intervencija više“, kaže Ileana Lučić-Reanud, Zavod za hitnu medicinu, Zagreb.

Idućih dana temperature će biti preko 35 stupnjeva u kotlinama, unutrašnjosti i iznad toga. Takvo vrijeme će se nastaviti za vikend, ali i barem početkom idućeg tjedna.

Kao da vrućine nisu dovoljne…

Kao da vrućine nisu bile dovoljne, petak su obilježile i velike gužve na graničnim prijelazima i autocestama na početku još jednog udarnog vikenda turističke sezone.

„Idućih dana temperature će biti preko 35 stupnjeva u kotlinama, unutrašnjosti i iznad toga. Takvo vrijeme će se nastaviti za vikend, ali i barem početkom idućeg tjedna. Ove visoke temperature posljedica su drugog ovogodišnjeg toplinskog vala. Osim toga, i noći su sada već prilično tople, na Jadranu čak i pretople za dobar i ugodan san. Uz ovakve temperature i vrlo visok UV indeks izbjegavajte izravne sunčeve zrake, a najtopliji dio dana provedite ili u klimatiziranim prostorijama ili u debelom hladnu, na jakom suncu nikako ne“, kaže Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV.

U subotu će od jutra biti sunčano, često i potpuno vedro.Uz uglavnom slab vjetar ni noći neće biti ugodne, na kopnu temperatura oko 20, u gorju malo niža – uglavnom 15-ak, dok će na Jadranu biti natoplije – između 21 i 24 stupnja.

U središnjoj Hrvatskoj u nastavku dana bit će sunčano. Ponegdje uz lokalno jači razvoj oblaka može biti ponekog pljuska. Temperatura 33 ili 34 stupnja. I na istoku zemlje bit će sunčano, često i vedro, ali i ovdje su mogući rijetki pljuskovi. Puhat će slab sjeverozapadnjak, a temperatura do najviše 34 stupnja.

I na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i vruće. U unutrašnjosti Istre i u gorskim predjelima može biti jačeg razvoja oblaka i lokalnih pljuskova… Sutra i u gorju vruće s 30-ak stupnjeva, na Jadranu do najviše 34. U Dalmaciji će biti sunčano, vedro i sparno. Temperatura će posvuda biti iznad 30, a najviše do 36 stupnjeva koliko se očekuje u kninskoj kotlini. Uz tako visoke temperature tu može biti i lokalnih pljuskova.

Ne izlazite ako ne morate

I idućih dana će se nastaviti razdoblje sunčanog i vrućeg vremena. Zbog velikih vrućina Meteoalarm DHMZ- je izdao narančasto upozorenje za sljedeća 3 dana. I dalje može biti poneki pljusak.
I na Jadranu idućih dana sunčano, vedro, vruće i sparno. Ovdje će minimalna temperatura biti oko 25, maksimalna 10-ak više, a u kotlinama unutrašnjosti i više od 35 stupnjeva.

Idućih dana se opreznije izlažite suncu, izbjegavajte ga osobito u onom najtoplijem dijelu dana te pijte dovoljno tekućine.

Facebook Komentari