VIDEO Šuker u Saboru: Dakle, treba jasno reći da HDZ nijednu dionicu Ine nije prodao MOL-u

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izvješću o poslovanju Umirovljeničkog fonda od 1. siječnja 2010. do 31.prosinca 2015. godine, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Umirovljenički fond osnovan je 1998. godine kako bi se korisnicima mirovina ili njihovim nasljednicima iz prvoga nasljednog reda svake godine isplaćivale svote pojedinačnih obeštećenja.

Obeštećenja su se isplaćivala na temelju dva modela, modelu A prema kojemu se isplata polovine svote obeštećenja obavljala u roku od dvije godine i modelu B, prema kojemu se obeštećenje obavljalo u roku od šest godina, s počekom od dvije godine.

HPB Invest d.o.o., Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom je 19. prosinca 2013. isplatio posljednju, šestu ratu obeštećenja umirovljenicima te je Hrvatska , kao osnivač Fonda, izvršila svoju posljednju obvezu isplate obeštećenja svim članovima Fonda, navodi se u izvješću.

Na dnevnom redu su i izvješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2016. godinu kao i godišnje izvješće Hrvatske zaklade za znanost za 2015. godinu.

Tijek sjednice pratite u nastavku.

“Postoji nešto malo otvorenih tužbi, ali ima sasvim dovoljno sredstava za poslovanje Fonda u “leru” i za namirenje eventualnih sudskih sporova jer se ne radi o velikom iznosu, rekao je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, dodajući da je vrijeme da se ta priča riješi. Hrelja je rekao da će podržati izvješće.

Šuker mu je replicirao ponovivši da je “kompletan IPO Ine i HT-a je otišao u ovu svrhu”. Dodao je da tada na domaćem tržištu nije bilo novca, a na međunarodnom se za ovu svrhu nije bilo moguće zadužiti. “Nitko nije prodao nacionalne interese i obiteljsko srebro za nešto, nego naprosto da vrati hrvatskim građanima dug“, rekao je Šuker.

Hrelja je replicirao HDZ-ovom zastupniku Mladenu Karliću, koji je za Hrelju rekao da je umirovljenik. “Nisam još nikad bio u mirovini. Toplo se nadam da ću biti umirovljenik i da ću u mirovini uspjeti uživati”, rekao je Hrelja, inače predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Ivan Šuker, HDZ-ov saborski zastupnik i nekadašnji ministar financija, podsjetio je da je država prodala udjele u HT-u i Ini putem IPO-a te da je novac najvećim dijelom išao upravo za povrat duga umirovljenicima.

“Često se govori da je netko prodao Inu. Dakle, treba jasno reći da HDZ nijednu dionicu Ine nije prodao MOL-u. Hrvatska s institucionalnim ulagateljima još uvijek ima više od 50 posto u Skupštini Ine”, rekao je Šuker.

Glavašu skidaju imunitet

Mandatno imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora na svojoj se sjednici jednoglasno izjasnilo za skidanje imuniteta zastupniku Branimiru Glavašu kojeg čeka ponovljeno suđenje u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”. Suđenje Glavašu i ostalima trebalo je započeti u četvrtak, no to se nije dogodilo upravo zbog Glavaševog imuniteta.

Očekuje se da će odluku MIP-a tijekom dana potvrditi i Hrvatski sabor.

MIP je odbio zahtjev za skidanje imuniteta Branimiru Bunjcu, zastupniku Živog zida, protiv kojeg je podnesena privatna tužba zbog klevete. I dosad je praksa MIP-a bila da se u slučaju privatnih tužbi zastupnicima ne skida imunitet.

Facebook Komentari