U Ljubljani će se održati aukcija, Sberbank želi prodati 18,53 posto dionica Mercatora koje je zaplijenio od Todorića

U Ljubljani će se u petak održati aukcija na kojoj ruski Sberbank želi prodati 18,53 posto dionica Mercatora koje je zaplijenio tvrtki Agrokor Investment, sa sjedištem u Nizozemskoj te u vlasništvu Ivice Todorića, javlja N1.

Početna cijena za gotovo petinu dionica slovenskog trgovačkog lanca u većinskom vlasništvu koncerna Agrokor je 40,58 milijuna eura.

Na dražbi, prema pisanju slovenskih medija, neće sudjelovati slovenska država, o čemu se proteklih tjedana špekliralo, kao ni neki od državnih fondova. Da kupnju Mercatorovih dionica nema u svom poslovnom planu potvrdio je i ljubljanski Petrol, velika energetska kompanija u većinskom vlasništvu slovenske države, koja se u medijima također spominjala kao mogući kupac.

Dionice se prodaju u jednoj seriji, a kako je objavio poslovni list “Finance”, po svoj će ih prilici kupiti jedna od tvrtki u vlasništvu samog Sberbanka, koji je zapljenom Todorićevih dionica namjeravao pokriti dio potencijalnog gubitka od kredita odobrenih koncernu Agrokor, u ukupnoj visini od 1,1 milijardu eura.

Koncern Agrokor u najvećem slovenskom trgovačkom lancu kojega je kupio 2014. godine, po službenim podacima, sada ima 69,5-postotni vlasnički udo, a još oko 10 posto u vlasništvu je hrvatskih mirovinskih fondova.

Aukcija paketa Mercatorovih dionica koje želi prodati Sberbank održat će se u petak u 14 sati u prostorijama financijsko-brokerske kuće Alta Invest u Ljubljani.

Share This Article