Šuica: Trump je izuzetno pripremljen i zna sve o LNG terminalu Krk, to govori da State Department ima fokus na nama

Ad

Uoči zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, druge sjednice nakon one održane u lipnju 2010. u radijskoj emisiji U mreži prvog gostovali su eurozastupnica, članica HDZ-a i europskih pučana Dubravka Šuica i SDP-ov saborski zastupnik i član saborskog vanjskopolitičkog odbora Domagoj Hajduković.

Na dnevnom redu pokušat će se razdvojiti lakši i teže rješivi problemi, izvještava HRT-ov izvjestitelj iz Sarajeva Zoltan Kabok. Prvi, lakši, su otvaranje novih graničnih prijelaza, pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, Jadransko-jonska autocesta, gradnja Pelješkog mosta, pitanje granice, te teža pitanja: imovinski -pravni odnosi i luka Ploče.
Također, danas će biti potpisano pet međudržavnih sporazuma, najvažniji je o strateškom europskom parterstvu na putu BiH prema Europskoj Uniji.

“Slažemo se da je BiH strateški vrlo važna kao i to da s njom imamo stabilne odnose. Stabilna Bosna i Hercegovina i članica Europske unije je u interesu Hrvatske”, rekao je Hajduković.

Pelješki most

U hrvatskoj javnosti odjeknula je rasprava o Pelješkom mostu i problematiziranje ove teme od strane zastupnika parlamenta BiH. No, je li problem uistinu realan?

“Novac za Pelješki most je osiguran iz Europske unije, mislim da više nema problema, riječ je o unutarnjem političkom okršaju u BiH i ne vjerujem da se problem oko mosta može produbiti”, rekla je Šuica.

“Važni su nam Hrvati u BiH, no bitna je jednakost svih triju naroda i bez rješavanja tog pitanja neće biti izbora 2018. u BiH i treba ići u promjenu izbornog zakona”, rekla je Šuica na pitanje što očekivati o pitanju Hrvata u Bosni.

“Mi smo glavna zemlja faktor i katalizator i nemjerljiva je uloga Hrvatske u odnosima u BiH”, rekla je.

Uloga Hrvatske po pitanju Bosne i Hercegovine je veoma važna, kaže Hajduković.

“Apsolutno najbolje poznajemo situaciju u BiH, slični su nam mentalitetom i to Euorpska unija želi kapitalizirati. Politički sustav u zemlji može biti stabilan tek promjenom izbornog sustava”.

Dijalog oko važnih pitanja

Različita stajališta mogla bi se pojaviti kod pitanja rješavanja nastavka autoceste na jugu kod Dubrovnika.

“BiH želi da nastavak autoceste (hrvatski jug) od Ploča prema jugu, Grčkoj, ide kroz BiH, a Hrvatska želi, a i stručno je dokazano da ima prostora da autocesta prođe kroz našu zemlju”, kaže Šuica.

Politika SAD na JI Europe

“SAD su bile i ostat će važan čimbenik u BiH”, kaže Šuica.

“Vlasti u BiH računaju na SAD, a predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je rekao da im je pogled usmjeren na Bruxelles i Washington”, dodala je.

“Potrebno je da se Hrvatska uključi na energetsku kartu Europe i da se vidi da i mi imamo svog konja za utrku”.

“Vidljivo je da američka vanjska politika nastavlja neizmjenjenim tijekom, naročito u jugistočnoj Europi koja je jedan od fokusa. Trump je izuzetno pripremljen i zna sve o LNG terminalu Krk, što smo vidjeli jučer u Varšavi i to govori da State Department ima fokus na nama. Pokazao je da smo na energetskoj karti bitni, i da se žele stvoriti alternativne rute opskrbe. Mislim da je važno da Trump dođe u Hrvatsku, to bi značilo da jesmo stabilizacijski faktor u regiji.

Savudrijska vala

“Savudrijska vala je bilateralno pitanje, između Hrvatske i Slovenije i ne postoji nitko iznad hrvatskog sabora, njegova odluka je obvezujuća. Zna se koja se pitanja rješavaju na razini EU, a koja bilateralno”, rekla je Šuica.

Isto misli i Hajduković.

“Ovo je bilateralni problem koji nije u nadležnosti Unije, kroz diplomaciju i dijalog možemo popraviti stvari, sada je na vladi da preuzme inicijativu”.

Facebook Komentari