Plenković nakon zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara: U bilateralnom smislu za RH nema važnije države od BiH

Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske održana je danas u Sarajevu.

Republika Hrvatska je zemlja koja snažno lobira za naše ciljeve – to su EU interagcije, a očekujemo to i dalje jer želimo što prije članstvo u EU integracijama, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je zahvalio na gostoprimstvu i poručio: “Za nas je važno da ovaj sastanak postane referentan u mozaiku odnosa i ne samo zbog potpisivanja pet sporazuma, već i zbog činjenice da smo u trosatnoj raspravi prošli desetke točaka i dotakli bitne stvari”.

“U bilateralnom smislu za RH nema važnije države od BiH, pvezanost naših država i naroda je povijesna, upućeni smo jedni na druge, kao i na zajedničke perspektive i na tom tragu želimo riješiti što je moguće više otvorenih pitanja i nastojimo poduprijeti BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državnu na reformskom putu i putu prema EU”, istaknuo je Plenković i naglasio “doprinos procesu koji je sada intenziviran i kreće prema dobivanju statusa kandidata BiH što bi prema Plenkovićevu dubokom uvjerenju unaprijedilo proces reformi”.

“U gospodarskom smislu RH je prvi trgovinski partner BiH; ona je nama šesti i u proteklim smo godinama uložili oko milijardu eura i namjeravamo i dalje”, dodao je Plenković.

Naglasio je da je za RH posebno važno da u ustavnom ustrojstvu BiH pošalje poruku skrbi o položaju hrvatskog kao konstitutivnog naroda u BiH I očekujem da i otali vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose i posebnom svjetlu predstojećih izbora ispune sve kriterije kako bi taj proces bio uređen i pravičan, poručio je hrvatski premijer te dodao da “u RH BiH ima partnera i prijetalja”.

Delegaciju hrvatske vlade su jutros dočekali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministri Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović, Marina Pendeš, Josip Grubeša, Ismir Jusko, Semiha Borovac, Adil, Odsmanović, Igor Crnadak i zamjenik ministra Mijo Krešić.

Nakon zajedničke sjednice planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Premijer Andrej Plenković u Sarajevo je doputovao u četvrtak.

Tijekom susreta razgovarali su o bilateralnim odnosima i oblicima suradnje dvije prijateljske i susjedne zemlje.

Plenković je izrazio zadovoljstvo napretkom BiH-a i naglasio spremnost Vlade Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH-a u procesu europskih integracija. Ponovio je da je strateški interes Hrvatske integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju uz ispunjavanje kriterija, poštivanje europskih vrijednosti te uspostavu vladavine prava, javlja N1.

Facebook Komentari