Penava bez straha od Plenkovićevog bijesa: Vukovar odumire, a Vlada ne čini ništa

Nešto više od tri godine od kako je izabran za gradonačelnika Vukovara, Ivan Penava (HDZ) u više je navrata po raznim osnovama oštro prozivao oporbu. U isto vrijeme nije štedio ni HDZ, koji je u međuvremenu preuzeo državnu vlast, piše lokalni.hr.

Već su poznate neke njegove izjave usmjerene prema čelnicima Vukovarsko-srijemske županije, a u nekoliko navrata prozvao je i državnu vlast. Zadnja takva “prozivka” zabilježena je ovoga tjedna kada je Penava rekao da i dalje izostaju konkretne mjere Vlade kako bi se spasio Vukovar koji odumire.

Koji je bio povod takvoj izjavi?

Nije bilo nikakva povoda, nego sam samo odgovarao novinarki na pitanje što je i koliko učinjeno od sjednice Vlade održane u Vukovaru 17. studenoga prošle godine. Odgovorio sam kakvo je realno stanje na terenu bez ikakva uljepšavanja. Smatram da nisam osoba koja treba uljepšavati stvari, nego onaj koji treba govoriti kakvo je pravo stanje stvari, a ono nije dobro. Grad odumire, ljudi se iseljavaju. Pritom od Vlade i ministarstava nema nikakvih novih radnih mjesta.

Što zamjerate Vladi i premijeru Plenkoviću?

Na toj sam ih sjednici u svojoj prezentaciji upozorio na to da je u Vukovaru prepolovljen broj stanovnika, prepolovljen je BDP, a broj zaposlenih s prijeratnih 29.000 pao na nekih 9000. Jasno sam rekao da su najveći problem nova radna mjesta i tu ne vidim nikakve pomake nabolje. Kao gradonačelnik, zajedno sa svojim suradnicima, radim maksimalno, ali prije ili kasnije dođemo do zida i dalje ne možemo. Učinimo sve što možemo i, kada bi trebali uslijediti dodatni koraci u Zagrebu, bez kojih se dalje ne može, to izostaje. Nitko ne prepoznaje da su nova radna mjesta naš jedini izlaz i da već odavno više nemamo vremena za čekanje. Živimo na tim resursima ili uz njih, ali ih ne koristimo.

Na što konkretno mislite?

Primjera radi, imamo ulagača za drvnu industriju kojeg smo predstavili prije nekoliko mjeseci. On traži drvnu masu i jamči otvaranje više stotina radnih mjesta, ali ništa se ne događa. Nedavno sam imao sastanak s još jednim takvim ulagačem iz Švedske koji također želi veće količine drvne mase i koji jamči nekoliko stotina radnih mjesta. U isto vrijeme, dok oni ne mogu doći do trupaca hrasta, mi te trupce izvozimo. Zakon o poticanju ulaganja u Zagrebu stoji osam mjeseci. Zatvorila se i najveća tvornica biodizela u Vukovaru, najveća u Hrvatskoj, zbog nepoštovanja zakonske regulative. Nismo to dobili, ali nismo dobili ni bilo kakvu alternativu tome.

Kakvo je vaše mišljenje o Vladi RH i premijeru Plenkoviću?

Mislim da je premijer Plenković najbolji premijer kojeg je Hrvatska imala u zadnje vrijeme i koji dosta čini za Vukovar. Međutim, to nema veze s rezultatima koje bilježi Vukovar. Nadam se da će ti rezultati vrlo brzo doći do izražaja, samo što su oni nama potrebni što prije, odnosno već sada jer nemamo vremena za čekanje.

Strahujete li kao član HDZ-a od reakcije iz Zagreba i vrha stranke?

Ne, ne bojim se reakcije. Ivan Penava najmanji je problem u svemu tome. Sebe doživljavam kao prvoga među jednakima i pritom su mi interesi Vukovara iznad svega. Ako se može bolje, neka mi to netko pokaže. Ne bježim od bilo kakve svoje odgovornosti. Ne bih volio da se sve ovo što govorim shvati kao bilo kakvo politikantstvo jer mi to nije cilj. Ovdje nije riječ o bilo kakvoj destrukciji i sve ovo ne govorim zbog komocije, nego iz nužde, zbog opstanka jednog grada i njegovih građana. Žao mi je ako to netko ne razumije jer, ako je tako, i to pokazuje koliko smo udaljeni. Kada i odem u Zagreb, a idem često, ponovit ću sve ovo što sam rekao.

Facebook Komentari