Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III posjetit će idući tjedan hrvatsku obalu, evo gdje ga možete razgledati

U sklopu europske turneje „Više Mediterana, manje plastike“, čuveni Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III posjetit će idući tjedan hrvatsku obalu.

Europa ima ključnu ulogu u globalnoj industriji plastike. Ona je drugi po veličini proizvođač plastike u svijetu, od čega na plastičnu ambalažu otpada 39,5% ukupne proizvodnje plastike u EU. To je više od 10% iznad globalnog prosjeka. Reciklira se tek 29,7% korištenog plastičnog otpada koji je ušao u sustav otpada u EU 2014. godine. Ostatak završi na odlagalištima ili u spalionicama. Sustav je očigledno neodrživ jer se bavi isključivo posljedicama, što ne samo da je dovelo do nedovoljne razine recikliranja plastičnog otpada, nego i do nastanka golemih količina plastike. Ona potom završava u prirodi gdje dodatno utječe na kopneni ekosustav i putem vodenih tokova konačno dospijeva u mora i oceane, kažu u Greenpeaceu.

Greenpeace poziva ministre da podrže zabranu vrećica za jednokratnu uporabu i ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu. Potrebno je osigurati poticaje za smanjenje plastične ambalaže i naglasiti odgovornost proizvođača te ih primorati na redukciju proizvodnje plastike, a ne samo na poticanje recikliranja.

Konferencija za medije

Prije otvaranja za javnost, pozivamo medije na Gat Karoline Riječke gdje će se na brodu u utorak 11.7. s početkom u 11h održati tiskovna konferencija na kojoj će predstavnici kampanje upozoriti na alarmantno stanje i posljedice onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu. Tom prigodom mediji će moći upoznati legendarnog kapetana Petera Willcoxa te porazgovarati sa sudionicima konferencije koji će biti dostupni za izjave, kažu u Greenpeaceu.

Nakon toga će Rainbow Warrior biti otvoren za posjete, a građani će imati priliku uz organizirano vođenje razgledati cijeli brod, saznati više o kampanji te potpisati peticiju da se zaustavi najezda plastike za jednokratnu upotrebu.

Rainbow Warrior je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace sa znanstvenicima provodio istraživanje mora, a iz Jadrana odlazi za Grčku i Bugarsku.

RASPORED DOGAĐANJA

Ponedjeljak 10.7.
oko 18 h – uplovljavanje broda na Gat Karoline Riječke na samu obljetnicu miniranja i potapanja prvog Rainbow Warriora 1985. godine na Novom Zelandu. Brodom je i tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.

Utorak 11.7.
11:00 – 12:00 konferencija za novinare, izjave i druženje na brodu
16:00 – 19:00 razgledavanje broda uz organizirano vođenje

Srijeda 12.7.
10:00 – 13:00 razgledavanje broda uz organizirano vođenje
16:00 – 18:00 razgledavanje broda uz organizirano vođenje

Facebook Komentari