Plenković podupire Dijanu Vican, ministrica ne zna tko je radio akcijski plan, Mornar kaže, u suprotnosti sa strategijom

Premijer Andrej Plenković poručio je na početku sjednice Vlade da predsjednica posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijana Vican uživa njegovu punu potporu u svemu što radi.

Nastavlja se rad na Akcijskom planu, nacrtu dokumenta – vrlo precizno smo definirali zadaće svih članova Povjerenstva u pluralnom sastavu i pod predsjedanjem Dijane Vican koja uživa moju punu potporu u svemu što radi i očekujem da do 8. rujna konsenzualno donesu plan uz input svih kako bismo dobili dokument koji, ćemo omogućiti i odgovarajuće privlačenje europskih sredstava. Uz maksimalnu koordinaciju ministrice i mog ureda želim da pronađem rješenje i na tome ću inzistirati, poručio je Plenković.

Uoči sjednice Vlade ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je: “Ne znam tko je autor nacrta Akcijskog plana, niti tko je radio na kojem dijelu Akcijskog plana, to mi nije poznato”, kazala je Divjak pred Vladom.

“Mislim da ja nisam ta koja to treba istraživati, već postupati tako da se provede cjelovita kurikularna reforma, i da za obrazovanje i znanost potrošimo sredstva iz EU fondova, to je moja zadaća”, dodala je.

Ministrica se nada da ćemo u rujnu imati novi Akcijski plan. Upitana hoće li biti vraćeni izbačeni dijelovi, odgovorila je: “Dakle, bez daljenga sve podskupine koje su izbačene iz Strategije bit će vraćene u Akcijski plan, izuzev možda onih za koje se u međuvremenu promijenila nadležnost.”

Divjak je navela da podatak o autorima Akcijskog plana nije bio iznesen na prvoj sjednici kojoj je kao ministrica prisustvovala.

“Očekujem da rad Povjerenstva bude otvoren i transparentan”, poručila je.

U čemu je kvaka?

Jutarnji objašnjava da je ranije portal Srednja.hr ustvrdio da se taj akcijski plan itekako razlikuje od Strategije usvojene u Saboru.

U nacrtu Akcijskog plana, koji je u velikom dijelu u suprotnosti sa Strategijom, izbačeno je 11 ciljeva iz Strategije, dodano je 12 novih koji nisu sadržani u Strategiji, a dva su cilja modificirana. Na razini mjera, situacija je još zanimljivija – u prijedlogu Akcijskog plana izbačeno ih je čak 129, dodane su 22 mjere koje se ne nalaze u Strategiji, a 71 mjera je modificirana u AP-u.

Gledajući sadržajno, Akcijski plan u potpunosti izostavlja bitne dijelove Strategije poput razvijanja cjelovitog sustava vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o razini usvojenosti ishoda učenja, kao i njihovo vanjsko vrednovanje – tvrdio je zatim u ponedjeljak član Povjerenstva Vedran Mornar, prema čijim je riječima na svim razinama uklonjeno eksperimentalno uvođenje kurikuluma, odustaje se od modela povećanja izbornosti u gimnazijskom obrazovanju, a izbačene su i važne mjere koje uređuju rad odgojno-obrazovnih ustanova s posebnim programima za učenike s teškoćama, prenosi Jutarnji.

– U moru izmjena same Strategije, u potpunosti je uklonjen pojam e-škole, kao i osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine – upozorio je u ponedjeljak Mornar, nakon što je krajem svibnja svim članovima Povjerenstva i predsjednici Dijani Vican uputio upit sadržajno pojednostavljen u – što se tu, kvragu, događa? Odgovor nije dobio, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari