Nepoznati dobročinitelj splitskoj bolnici poklonio skupi uređaj koji spašava živote novorođenčadi, ali ima jedan uvjet

Samozatajni splitski poduzetnik donirao je KBC-u više od 100.000 kuna. Jedinici za intenzivno liječenje djece (JILD) pri Klinici za dječje bolesti kupio je uređaj za primjenu dušikova oksida.

Jedini uvjet koji je pritom imao jest da ostane anoniman. Njegovu zahtjevu bolnica je udovoljila.

“Dušikov oksid je plin koji se daje djeci, a osobito novorođenčadi koja imaju oslabljena pluća i kojima je oslabljena izmjena plinova, odnosno preuzimanje kisika u plućima iz udahnutog zraka. Radi se o uređaju koji se vrlo često upotrebljava”, pojasnio je svrhu dara prof. dr. Julije Meštrović, šef JILD-a i zamjenik bolničkog ravnatelja. Takav uređaj bolnica u trenutku darivanja nije imala jer se stari pokvario. Taj novi “spas s neba” poslužit će u spašavanju života novorođenčadi.

“Čovjek je pošto-poto htio kupiti, odnosno donirati nešto KBC-u. Raspitivao se kod svojih prijatelja što bi bilo najbolje nabaviti, a oni su mu savjetovali da to bude nešto za JILD. Nakon toga nas je donator kontaktirao i vrlo smo se brzo usuglasili što bi to trebalo biti.

Jako smo zahvalni na ovoj donaciji i sada možemo nastaviti raditi bez ikakvog opterećenja, kada znamo da imamo novi i kvalitetni uređaj”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Meštrović.

Facebook Komentari