Trump na drugom inozemnom putovanju, sastat će se i s predsjednicom RH

Američki predsjednik Donald Trump krenuo je na svoje drugo inozemno putovanje tijekom kojega će se u Varšavi susresti s predsjednicima zemalja Inicijative triju mora te zatim sudjelovati na summitu G20 u Hamburgu.

Predsjednički avion Air Force One poletio je iz zračne baze Andrews u blizini Washingtona s predsjednikom i prvom damom Melaniom Trump.

Predsjednik Trump najprije će boraviti u posjetu Poljskoj 6. srpnja gdje će se susresti i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Hrvatska će predsjednica ondje moderirati Transatlantsku sjednicu koja će se održati u Kraljevskom dvorcu.

Nakon Poljske Trump će otputovati u Njemačku gdje će prvi put sudjelovati na jednom summitu G20, 7. i 8. srpnja Hamburgu.

Trumpovo četverodnevno putovanje po Europi bit će obilježeno njegovim prvim susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sastankom s kineskim šefom države Xi Jinpingom.

Glavna tema tih susreta u Hamburgu, na marginama G20, bit će Sjeverna Koreja koja je u utorak objavila da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu.

Moskva je danas priopćila kako se nada da će prvi sastanak u četiri oka između Putina i Trumpa omogućiti “učinkovit radni dijalog”.

Sastanak, koji bi se trebao održati u petak, izbliza će se pratiti u trenucima kada su odnosi i veze između dviju zemalja i dalje zategnuti, prije svega zbog američkih navoda o ruskom hakiranju tijekom američke predizborne kampanje, zbog stanja u Siriji, pitanja Ukrajine te skandala koji je izbio u Sjedinjenim Državama, a odnosi se na veze Trumpovih suradnika s Moskvom.

Trump bi se u Hamburgu trebao sastati i s kancelarkom Angelom Merkel.

Facebook Komentari