Tolušić poziva na spas hrvatskog mljekarstva; kritizira otkupljivače

Hrvatsko mljekarstvo zahvaćeno je negativnim trendovima u svakom pogledu, a nastavak takvoga stanja prijeti njegovim nestankom pa svi sudionici mliječnog lanca trebaju poduzeti napore kako se to ne bi dogodilo, upozorio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Stručnom savjetu za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka.

Tolušić je rekao da Hrvatska trenutačno iz domaće proizvodnje podmiruje samo 56 posto potreba za mlijekom, u čemu je na pretposljednjem mjestu u Europskoj uniji, a iza nje je samo Grčka.

Tolušić smatra da su za takvo stanje odgovorni svi sudionici u mliječnom lancu -proizvođači, otkupljivači, trgovci i država. Pritom je kazao kako Hrvatska ima nisku proizvodnju mlijeka po grlu, preniske otkupne cijene, kao i one u trgovačkim lancima.

Ministar priznaje da je i država mogla učiniti više, a kao mjere koje bi trebale poboljšati stanje najavljuje donošenje zakona o sprečavanju nepoštene trgovačke prakse, nastavak pojačanih kontrola uvoza, a razmišlja se i o prestanku poticanja tova uvozne junadi. Tu je i novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, a s HBOR-om razgovara se i o modelima reprograma kredita stočarima, kaže Tolušić.

Naglasio i da će Ministarstvo dobro razmisliti o tome isplati li se i dalje godišnje na poticaje za stočarstvo trošiti 700 milijuna kuna dok istovremeno padaju proizvodnja i broj farmi.

“Ako proizvodimo samo 56 posto vlastitih potreba, kako to da ne možemo plasirati domaće mlijeko po normalnim cijenama?”, pitao je Tolušić otkupljivače, ocijenivši da ugovori o otkupu nisu korektni, dok je trgovcima među ostalim zamjerio to što uvozno mlijeko potrošačima predstavljaju kao domaće. Time, kako je rekao, “svjesno uništavaju hrvatsku stočarsku proizvodnju”.

“Pokušajmo surađivati, ali i ne moramo. Stočarstvo nam treba, no možemo i drukčije”, rekao je Tolušić i dodao da je na raspolaganju dovoljno novca iz europskih fondova za izgradnju nekoliko desetaka malih mljekara i sirana, ali upitao se kako bi onda prošli veliki otkupljivači i trgovci.

“Ako se ovakva situacija nastavi, do kraja godine ćemo otvoriti poseban natječaj za izgradnju minimljekara i minisirana. Tada očekujem da ćemo imati domaće mlijeko i sir kao i drukčiju regulaciju na tržištu. To je ono što možemo napraviti preko programa ruralnog razvoja ako ne bude korektnih odnosa otkupljivača i trgovaca prema proizvođačima”, rekao je Tolušić u izjavi nakon Savjeta.

“Ili ćemo uvesti red, ili završiti priču u mljekarstvu, ali kuda to vodi?”, rekao je Tolušić, poručujući da će “Ministarstvo poduzetni drastične mjere ako svi ne dođu pameti”.

Antun Milić iz Dukata smatra da je glavni problem u mljekarstvu neorganizirano tržište s velikim uvozom i izrazito niskim cijenama u trgovačkim lancima jer mlijeko je “mamac za kupce” i 80 posto ga se, kako je rekao, prodaje na akcijama.

No Marin Evačić iz trgovačkog lanca NTL smatra da je glavni problem niska kupovna moć pa se trgovci za kupce ne bore samo cijenama mlijeka nego i voća, povrća i mesa te zapravo rade “sa smiješnim maržama”.

Direktor Konzuma Slavko Ledić kaže da taj lanac dominantno prodaje domaće mlijeko te da će i dalje podupirati domaće proizvođače, ali vodeći računa o opstojnosti tvrtke.

Facebook Komentari