Stižu prave ljetne vrućine, evo u kojim dijelovima zemlje prijeti opasnost po zdravlje

Sljedećih ćemo dana imati pravo ljetno vrijeme – pretežno sunčano i vruće, od četvrtka uz sve veću vjerojatnost toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Najviša temperatura zraka ponegdje bi mogla biti i viša od 35 °C.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, a bit će i vrlo toplo, mjestimice i vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 29 do 31 °C. Vjetar će većinom biti slab, a jutarnja temperatura od 13 do 15 °C, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj slično – većinom sunčano i vruće. Sredinom dana i poslijepodne mjestimice će biti umjerenog razvoja oblaka. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka oko 14 C, a poslijepodnevna od 30 do 32 °C.

Pretežno sunčano bit će i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. No, u gorju, uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice može biti kratkotrajnih pljuskova. Temperatura zraka ujutro najniža u Gorskom kotaru i Lici između 10 i 13 °C, u unutrašnjosti Istre i uz more 18 do 21 °C, a poslijepodne najviša u gorju od 27 do 29, na moru i u unutrašnjosti Istre između 30 i 32 °C.

U Dalmaciji vruće

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu od 30 do 33 °C. Vjetar uglavnom slab zapadni i jugozapadni, prema otvorenome sjeverozapadni. More malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 25 °C.

I na jugu Hrvatske slično, uz uglavnom slab vjetar, ujutro burin, danju zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice ili pretežno sunčano i postupno sve toplije, pa bi temperatura zraka potkraj tjedna ponegdje mogla biti viša i od 35 °C. Kiše, često u obliku pljuskova koje može pratiti i grmljavina, vjerojatno će biti u četvrtak i petak, te u ponedjeljak, i to uglavnom u gorskim krajevima.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i vruće. Na sjevernom dijelu prema kraju tjedna ponegdje su mogući pljuskovi i grmljavina. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu jugozapadnjak, a u nedjelju i ponedjeljak jugo.

Rizik za zdravlje

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Facebook Komentari