Plenković: HDZ čvrsto stoji pri obrani nacionalnih interesa i granice

U srijedu je održano Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Nakon sastanka premijer Andrej Plenković iznio je zaključke. Premijer je kazao kako je najviše riječi bilo o sastanku sa slovenskim premijerom Cerarom.

”Razmotrili smo aktualnu političku situaciju. Ono što je posebno važnojest da sam izvijestio kolege u vezi susreta s Cerarom o našim odnosima sa Slovenijom i najavio odlazak vlade u BiH. U BiH ćemo razmotriti brojna pitanja o našim odnosima i dogovoriti hodogram rješavanja. Sve drugo bilo je uobičajeno. Idući sastanak imat ćemo početkom rujna, nakon ljetne pauze”, kazao je Plenković.

Kazao je kako je stranačke kolege upoznao sa stavom vlade vezano za presudu Arbitražnog suda.

”Upoznao sam kolege s promišljanjima koja imamo u vladi. Dobio sam podršku za stav koji se temelji na odluci Sabora i koji je sadržan u svim izjavama od ranije. HDZ stoji čvrsto pri obrani nacionalnih interesa pitanja granica i teritorija. Za nas je arbitraža protupravna zbog kršenja pravila arbitraže. Želimo dijalog sa Slovenijom i ne želimo jednostrane poteze”, rekao je.

Upitan što će učiniti ako slovenska strana bude inzistirala na primjeni odluke Arbitražnog suda Plenković kaže kako to neće imati efekta.

”Nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u proocesu u kojem nije stranka. Pozicija Slovenije je jedna, a naša je druga. Vodit ćemo dijalog”, kazao je.

Upitan da komentira usporedbe ovog slučaja i Daytona koje su se pojavile u javnosti Plenković kaže kako se to ne da uspoređivati.

”Dayton i arbitražna presuda, nakon svega protupravnog što je napravljeno…. Ne sjećam se da je u istom omjeru takav kontaminirani proces Dayton. Ne znam tko je to izjavio – ne da to nisu kruške i jabuke, nego to nije isti žanr aktivnosti”, kazao je premijer. ” Ta nas predsuda ne obvezuje niti je namjeravamo primijeniti”, zaključio je.

Facebook Komentari