Nema labavo: Bernardić raspušta sve ogranke SDP-a koji su podbacili

Unutarstranački izbori u SDP-u na lokalnim razinama, koji slijede najesen, održat će se sukladno novim pravilima – ali ta pravila dosad nitko nije vidio, niti itko zna kakva će ona biti. U dopisu koji je članovima poslao glavni tajnik Zvane Brumnić nakon odluke Predsjedništva stranke, stoji samo da se donosi dopuna izbornih pravila.

No, zapravo nitko ne zna ni kada će se ti izbori održati, niti koje bitne promjene će donijeti.

Među ostalim, spominje se i mogućnost da se ubuduće i kandidati za Sabor, kao i druge izborne procese, biraju na unutarstranačkim izborima. Ali u dijelu stranke misle da je to pretjerivanje, a istovremeno i način da aktualni predsjednik Davor Bernardić do kraja zavlada i u svim općinskim, gradskim i županijskim organizacijama, piše Novi list.

“Netko piše nova pravila, a ona će sigurno poslužiti za dva cilja – da se izbori pokušaju odgoditi te da se provedu na način koji odgovara Bernardiću. Nakon smjene Milanke Opačić i Miranda Mrsića, ovo je nova faza ovladavanja strankom, a tragično je da nitko nema pravo znati o čemu se točno ovdje radi”, kaže jedan od zastupnika SDP-a.

Istovremeno, donesen je i dokument pod nazivom “Načela djelovanja SDP-a” te odluka o načelima djelovanja u javnoj komunikaciji, što se također tumači kao uvođenje svojevrsne cenzure u stranci.

Na zadnjoj sjednici Predsjedništva jasno je rečeno i kako će lokalne SDP-ove organizacije koje su na lokalnim izborima podbacile morati ne samo politički odgovarati, nego možda biti i raspuštene, a u tom kontekstu spominje se, primjerice, Opatija i još brojna druga mjesta diljem Hrvatske.

Petero članova Predsjedništva – Zlatko Komadina, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Ivo Jelušić te glavni tajnik stranke Zvane Brumnić, imenovani su članovima komisije koja bi trebala dati analizu tih rezultata i predložiti mjere prema terenu. Kriteriji će biti usporedba sa situacijom otprije četiri godine, i lokalne organizacije skupljat će “bodove”, pa tko je ostvario najviše negativnih bodova, bit će – raspušten.

To je u intervjuu na jednoj nacionalnoj televiziji potvrdio potpredsjednik Zlatko Komadina, ali ga je opet kritizirao Mirando Mrsić koji je to nazvao “komitetom petorice koji će odlučivati umjesto članova”.

“Raspuštat će se po bliskosti s čelništvom stranke, upozorava Mrsić, navodeći primjer Splita koji se raspušta, dok Šibenik primjerice ne, mada ondje rezultati nisu bitno bolji. Odgovornost se traži od nekih, ali ne i od vodstva SDP-a Zagreba koji je godinama vodio Davor Bernardić”, upozorava Mrsić u razgovoru za Novi list.

Share This Article