Zastupnici – zakonom riješiti probleme dužnika u RBA i drugim zadrugama

Ad

Hrvatski sabor današnje zasjedanje je nastavio prisegom koju je položila zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov. Ona je u Saboru zamijenila stranačkog kolegu Milu Horvata, imenovanog za državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša.

Nakon što je Nikola Grmoja (MOST) zatražio stanku zbog funkcioniranja Sabora i načina donošenja odluka, počela je rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku vaćenja Zakona o fondu za naknadu oduzete imovine.

I vladajući i oporba bili su jednoglasni oko potpore prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH, koji bi konačno trebao riješiti probleme dužnika u RBA i drugim zadrugama.

Zakon, koji je u hitnoj proceduri, predlaže nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola. Iako se ti dužnici već niz godina nalaze u fokusu medija zakon je pretočen u zakonski tekst, kojeg je podržala i Vlada, tek nakon što je Škibola dao potporu izboru HDZ-ovog Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Zakon je nastao kao posljedica ugroze građana s ciljem da ih se zaštiti, da se zaštiti njihova imovina, narušeni javni i ustavnopravni poredak, isticao je Škibola.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj poručio je kako Vlada prihvaća da se utvrdi ništetnost ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH no i predlaže poboljšanja zakona kroz 11 amandmana.

Goran Aleksić (Klub Živog zida i SNAGA-e) kazao je kao HNB nije mogao spriječiti to što se događalo u Hrvatskoj jer ima ingerenciju nad legalnim, ali ne i na ilegalnim institucijama. On i Peđa Grbin (SDP) predložili su amandman kojim bi se trebala riješiti situacija kada će na sudu biti potrebno dokazati da je ugovor sklopljen u RH.

Ivan Pernar (Živi zid) predložo je amandman da se, ukoliko je nekretnina već prodana na dražbi, ne može deložirati ovršenik dok se ne utvrdi je li ugovor o kreditu bio ili nije bio ništetan. Ako je bio ništetan nekretnina se mora vratiti ovršeniku, rekao je Pernar.

Silvano Hrelja (HSU) poručio je kako svi dobri zakoni dolaze prekasno jer bude puno oštećenih ljudi.

Nezavisni u Klubu Mosta Tomislav Žagar ustvrdio je kako su se koristile pravne praznine, a neovlašteni posrednici sklapali su ugovore s onima koji nisu mogli sklapati normalne kredite pa su prihvatili ovaj koji im je bio prihvaćen.

Boris Lalovac (SDP) se upitao kako je moguće da austrijska nadzorna tijela nisu pitala sporne zadruge što su radili u Hrvatskoj. Kako Austrija koja štiti građane i njihove institucije nije došla i pitala ih što to rade po Hrvatskoj, rekao je Lalovac.

Nije mu jasno niti kako je moguće da jedna takva financijska institucija zadruga ulazi na hrvatsko tržište s kamatama do dva posto dok njihova matica u Hrvatskoj financira građane po 6, 7 ili 8 posto po redovnim plasmanima.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nazvao je taj , kako su ga mediji već nazvali, ‘Škibolin zakon’, zakonom nade. Istaknuo je i kako će on biti velika pomoć građanima koje su državne institucije ostavile na cjedilu, a sve je to pokazatelj kaosa na hrvatskom kreditnom tržištu dok regulatori ne odrađuju svoj posao.

Facebook Komentari