Već petina stanovništva: U Njemačkoj nikad više stranaca, ali oni su i sve mlađi

Ad

Jedva da je vijest kako je stopa nezaposlenosti u lipnju u Njemačkoj opet pala. Ali ako se to poveže sa upravo objavljenom statistikom da još nikad nije živjelo toliko stranaca u Njemačkoj, onda i to ima drugu dimenziju, piše Deutsche Welle.

Njemački državni ured za statistiku (Destatis) je objavilo kako još nikad nije u ovoj zemlji živjelo toliko ljudi sa stranim putovnicama: samo u protekle dvije godine se njihov broj povećao za 1,9 milijuna. Ukupno to znači da ima više od 10 milijuna stranaca, za čak 23% više nego što je to obuhvaćeno statistikom iz 2014. godine.

Prva pomisao su svakako izbjeglice koje smo proteklih godina vidjeli kako kreću prema ovoj zemlji. Doista, oko 5,8 milijuna od tih stranaca su došli iz zemalja izvan Europske unije, ali to znači i da ih je preko četiri milijuna koji su došli u Njemačku iz neke druge zemlje Unije u potrazi za poslom i boljim prihodima.

A njega očito ima: njemački savezni Arbeitsamt je objavio kako je u lipnju taj Zavod evidentirao 2 milijuna i 473 tisuće nezaposlenih čime je stopa, obzirom na ljeto, pala od prošlog mjeseca za još 0,1% i iznosi 5,5%. No to je čak 142 tisuće nezaposlenih manje nego što ih je bilo u lipnju prošle godine. Utoliko je i Zavod izračunao da je barem 7 tisuća radnih mjesta nastalo gdje ih tamo nisu očekivali.

Mnogi zapravo niti ne smiju raditi

Te dvije brojke – o rekordnom broju stranaca i odličnoj stopi zaposlenosti – se ipak ne mogu samo tako povezati. Osobito kada je riječ o izbjeglicama samo one kojima je pozitivno riješen njihov zahtjev za azilom se uopće smiju natjecati za neko radno mjesto i prijaviti na Zavod za zapošljavanje. No to se svakako odnosi prije svega na strance iz Europske unije kojima je ovdje dozvoljen rad.

Sve u svemu, Njemačka svakako postaje “šarena” zemlja: obzirom na ove pridošlice u statističkom uredu još nisu izračunali niti koliko točno stanovnika Njemačka trenutno broji: Reuters prenosi mišljenje glasnogovornika tog ureda da je to “negdje oko 83 milijuna”. To znači da su oko 12,5% onih koji ovdje žive stranci – čime se čak niti ne računaju osobe koje su “porijeklom iz inozemstva”.

Još 2015. se procijenilo kako je takvih 17,1 milijun, a obzirom na najnovije migracije, taj broj će sigurno biti još veći. To znači da je praktično već petina stanovništva Njemačke porijeklom iz inozemstva.

Odlazi mladost…

U statističkom uredu su primijetili i još jednu zanimljivost koja neće začuditi građane ne samo Hrvatske, nego i Španjolske, Portugala, Grčke i čitavog niza zemalja iz kojih je u ovim kriznim vremenima krenuo “drugi val” gastarbajtera prema Njemačkoj. Jer u Uredu su primijetili da su stranci koji žive u Njemačkoj – sve mlađi.

2014. je prosječna dob stranaca u ovoj zemlji bila oko 40 godina, prošle godine je ona pala na 37 godina i 7 mjeseci. Isto tako, prije tri godine je ta populacija bila razmjerno “udomaćena” – to se vidi i po tome da je bilo otprilike podjednaki broj muškaraca (51,5%) i žena. Sada se to pomaklo prema muškarcima kojih ima nešto preko 54% – isto tako tradicionalno “da se snađu” i da onda obitelj možda dođe za njima.

Usprkos svim novim tendencijama, po nacionalnosti tih stranaca još uvijek je najbrojnija skupina Turaka, slijede Sirijci, a na trećem mjestu su Poljaci.

Facebook Komentari