U Hrvatskoj ima najmanje pola milijuna komada raznog ilegalnog oružja?!

Gotovo da nema dana da se u Hrvatskoj ilegalnim oružjem ne počini kakav zločin. Bezuman zločin na otoku Rabu, gdje je ratni veteran Srđan Smojver iz kalašnjikova u nedjelju ubio poznatog psihijatra, a onda presudio i sebi aktiviravši ručnu bombu, ponovno aktualizira pitanje posjedovanja ilegalnog oružja.

Nije poznato koliko ilegalnog oružja još ima u Hrvatskoj, a neke procjene govore kako je riječ o više od pola milijuna komada. Na stotinjak tisuća komada registriranog oružja računa se da je pet puta više opasnog oružja za koje nitko nema dozvolu, no stručnjaci kažu da ga vjerojatno ima i više, piše Glas Slavonije.

– Činjenica je da ilegalnog oružja u Hrvatskoj ima iznimno puno. Prema nekim istraživanjima, čak jedan komad ilegalnog oružja na jednog stanovnika. Hrvatska kao i čitava regija ima izuzetno visoke brojke – kaže vojni i sigurnosni analitičar Igor Tabak.

Kako dodaje, velik dio ilegalnog oružja izroni u javnost pri nemilim događajima. “Na žalost treba napomenuti da su vrlo često do sada u Hrvatskoj incidenti ilegalnim oružjem služili za postrožavanje sustava držanja legalnog oružja. To je bilo jako loše jer su takve promjene griješile metu čineći sustav legalnog držanja oružja nemotivirajućim”, smatra Tabak.

Osim kriminalaca, imaju ga i osobe koje su ga ilegalno nabavile za samozaštitu, a i dalje su brojni oni koji su ga zadržali nakon Domovinskog rata, ali ga se zbog tko zna kojeg razloga boje legalizirati ili predati policiji, za što je bilo dovoljno prilika. Ima i onih koji su u švercu oružja pronašli idealan način zarade, što svjedoči i primjer s kraja prošle godine kada je osječka policija dovršila istragu nad deset osoba.

Glavni među njima bio je Osječanin stariji od 60 godina. On je ilegalno oružje nabavljao isključivo radi daljnje preprodaje, dok su kupci znali o kakvom je oružju riječ. Kod desetorke je pronađeno 12 pušaka (automatskih, poluautomatskih, lovačkih i malokalibarskih), četiri pištolja, četiri pištolja ručne izrade i desetak optika za puške. Pronađeno je i oduzeto više od 7000 komada raznog puščanog i pištoljskog streljiva raznog kalibra, ručni bacač, sedam ručnih bombi, četiri prigušivača, 12 tromblonskih mina M60, nekoliko stotina grama eksploziva, jedna protupješaštvena mina te više od 20 inicijalnih detonatorskih kapsli potrebnih za aktiviranje eksploziva.

U ožujku ove godine policajci su na području Baranje zatekli 55-godišnjaka s dvije torbe u kojima je pronađeno više ručnih bombi M-75, više metara sporogorećeg štapina, više detonatorskih kapisli, nekoliko tisuća komada raznog streljiva, prerađena puška M-48 s optikom i razni drugi dijelovi oružja.

Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, kaže kako se sve braniteljske udruge zauzimaju za to da se Hrvatska očisti od ilegalnog oružja.

– Do sada smo organizirali više akcija da se oružje, streljivo i eksplozivna sredstva vrate i predaju u policiju, jer za to nikakvih kazni nema. To činimo već godinama. Ima još jako puno ilegalnog oružja u Slavoniji, ali mislim da se većina ljudi riješila toga na pozitivan način.

Policija je napravila dobar posao što je produžavala rokove za vraćanje oružja i puno se radi na edukaciji, ali mislim da je strah u našim ljudima koji se boje da im opet ne bi ustrebalo. Treba razumjeti ljude jer nikada ranije nisu imali oružje, a kada nam je trebalo, jako teško smo do njega došli i to su osjetili na svojoj koži – tumači Kolobarić moguće motive hrvatskih branitelja koji su zadržali oružje iz rata.

Dodao je kako bi se država morala više aktivirati oko toga da se problem ilegalnog oružja još bolje riješi.

– Kao najveći problem trenutno mi se čini to što pojedinci i dalje bacaju oružje i eksplozivna sredstva posvuda, od kanala do ulica te tako dovode u opasnost sve koji ih pronađu, a najviše djecu – ističe Kolobarić i ponovno poziva sve koji još u svojim domovima imaju oružje da ga dragovoljno predaju policiji.

Share This Article